Nedelja, 10.09.2006.

10:26

"Jedinica", dokumentarac o JSO

U ponedeljak u 21 sat, na TV B92 biće prikazana prva epizoda dokumentarnog serijala o Jedinici za specijalne operacije.

Izvor: B92

Default images

Ovaj serijal je rađen u produkciji nedeljnika Vreme i RTV B92, a otkriva mnoge nepoznate detalje o Jedinici za specijalne operacije. Autor ovog dokumentarnog serijala i novinar nedeljnika Vreme, Filip Švarm, kaže da je njegov film neispričana priča o Crvenim beretkama.

Švarm kaže da za film mnogi protagonisti događaja nisu hteli da govore, dok niko iz državnih organa ili iz policije nije hteo ni neformalno da učestvuje.

U filmu ima mnogo do sada neobjavljenih snimaka raznih akcija ove jedinice, a u filmu govore Dragan Vasiljković poznatiji kao Kapetan Dragan, koji je bio jedan od prvih komadanata Jedinice, general Vojske Republike Srpske, Manojlo Milovanović kao i sami pripadnici jedinice.

Profesor Vojin Dimitrijević, iz Beogradskog centra za ljudska prava ocenjuje da se radi o pravom antiratnom filmu: "Ne znam da li će poruka fima biti prosleđena svim delovima našeg društva jer televizija na kojoj će biti prikazan oni koji ne znaju šta je ova jedinica bila, nju i ne gledaju. Poruka je da je ovo jedan pravi antiratni film koji jasno pokazjje svu dekadentnost rata na ovim prostorima u kojima su se oni koji su okrvavili ruke slavili".

Prva epizoda serijala je u ponedeljak 11. septembra, dok će druga i treća epizoda biti prikazane 18. i 25 septembra u 21 čas.

Možete pročitati i feljton Filipa Švarma iz nedeljnika Vreme.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Dogovor je pao: Stvara se "zid"

Poljska, Finska, Norveška i baltičke zemlje postigle su dogovor o stvaranju "zida od dronova" kako bi zaštitile svoje granice pomoću bespilotnih letelica.

14:25

25.5.2024.

1 d

Podeli: