Četvrtak, 16.12.2004.

20:40

Ustavni sud razmatra RTV pretplatu

Ustavni sud Srbije ocenjuje ustavnosti Zakona o radiodifuziji, kojim je uvedena obaveza plaćanja radio-televizijske pretplate.

Izvor: Beta

Default images

Ustavni sud ostavio je Skupštini Srbije rok od 30 dana da dostavi svoj odgovor o usklađenosti sa Ustavom obaveze plaćanja pretplate samo na osnovu posedovanja radio ili televizijskog prijemnika, nezavisno od toga da li je utvrđeno da ih građani koriste.

Za sud je ostalo i nejasno da li je u skladu sa Ustavom da se sredstva, mimo budžeta republike, uplaćuju neposredno javnom radiodifuznom servisu koji proizvodi i emituje program od opšteg interesa.

Sud je pokrenuo inicijativu ocene ustavnosti na osnovu više incijativa podnesenih 2002. godine, u kojima se ističe da se umesto obavezne pretplate, sredstva za javne radiodifuzne servise moraju obezbediti iz budžeta republike. "Pojedini inicijatori smatraju da niko nema pravo da primorava građane da plaćaju pretplatu za program koji ne žele, ili nisu u mogućnosti da koriste. Smatraju da se uvođenjem pretplate narušavaju Ustavom zagarantovana prava jednakosti građana", navodi se u odluci.

Sudije Ustavnog suda odložile su odluku o ustavnosti Zakona o jednokratnom porezu na ekstradohodak i ekstraimovinu, koju su 2001. godine pokrenuli preduzeće "Progres" i veći broj drugih zainteresovanih pojedinaca. Predsednik Ustavnog suda Slobodan Vučetić izjavio je da su zbog složenog pravnog pitanja retroaktivnog dejstva zakona, sudije odlučile da se pre konačne odluke obavi dodatna javna rasprava ili konsultativni sastanak. Datum rasprave ili sastanka, koji pored sudija treba da okupi i druge pravne stručnjake, biće naknadno određen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: