Ponedeljak, 24.02.2014.

17:37

"Ukrajini potrebna pomoć Rusije"

Francuski šef diplomatije Loran Fabijus apelovao na Rusiju da nastavi sa pružanjem finansijske pomoći Ukrajini, jer ta zemlja "nema vremena za gubljenje".

Izvor: Tanjug

Default images

"Znamo da je finansijska situacija u Ukrajini jako loša, to je izvesno", rekao je Fabijus novinarima u Pekingu, dok međunarodna zajednica razmatra slanje pomoći Ukrajini, koja je tražila 35 milijardi dolara od Zapada.

Strah da prezaduženoj ukrajinskoj privredi preti kolaps izazvao je paniku na tržištima, pa su prinosi na obveznice drastično skočili, dok je ukrajinska valuta grivna izgubila desetinu vrednosti za samo nekoliko nedelja, navodi AFP.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev je danas doveo u pitanje legitimitet novih ukrajinskih lidera, pa je finansijska pomoć koju je Moskva ponudila sada pod znakom pitanja - tu se ubraja i kredit od 15 milijardi dolara koje je krajem prošle godine dogovorio svrgnuti predsednik Viktor Janukovič.

"Što se tiče pomoći za Ukrajinu, to tek treba da bude utvrđeno. Tu je ono što je Rusija obećala i nadamo se da naši ruski prijatelji i partneri mogu nastaviti sa pružanjem pomoći. Nema vremena za gubljenje, to je potvrđeno...državna kasa je prazna", kazao je Fabijus novinarima u francuskoj ambasadi u Pekingu na završetku posete Kini.

Ukrajina ove godine treba da vrati skoro 13 milijardi dolara duga -novac koji se ne može sakupiti na finansijskim tržištima zbog toga što su krediti skupi.

Medvedev je izjavio da Rusija ne može prihvatiti nove vlasti u Kijevu kao partnera za razgovore i da ne može pregovarati sa pobunjenicima "koji su naoružani kalašnjikovima".

On je kazao da je Rusija spremna da ispuni svoje obaveze prema Ukrajini ako i kada se pojave legitimne vlasti.

EU, takođe, razmatra opsežni politički i trgovinski sporazum koji bi približio Ukrajinu Zapadu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: