Nedelja, 23.04.2017.

23:41

Politika: Vojska Srbije dobija belgijske puške

Pripadnici Vojske Srbije uskoro će biti opremljeni najsavremenijim automatskim puškama belgijske proizvodnje, potvrđeno je "Politici" u Ministarstvu odbrane.

Izvor: Tanjug

Politika: Vojska Srbije dobija belgijske puške
Foto: Tanjug/Rade Preliæ

Reč je o puškama SKAR-L, razvijenim za potrebe specijalnih jedinica, proizvodu čuvene fabrike "FN Herštal".

Iz Ministarstva odbrane nisu precizno odgovorili koje će jedinice biti opremljene ovim puškama već su u dopisu "Politici" naveli da je Vojska Srbije "u planu razvoja i opremanja planirala opremanje određenih jedinica i snaga namenjenih za izvršenje posebnih zadataka".

Upućeni u ovu problematiku smatraju da je reč o "Projektu 1.500" , kako je u medijima nazvan od najviših rukovodilaca javno najavljeni plan opremanja 1.500 vojnika najsavremenijom opremom i naoružanjem.

Za razliku od većine pušaka koje koriste armije širom sveta, SKAR-L je puška 21. veka.

Njen razvoj je iniciran 2004. godine, kada je komanda specijalnih snaga američke vojske objavila poziv za nabavku nove puške.

Belgijski konstruktori stovorili su SKAR-L koja se izvanredno pokazala na testovima, pa je fabrika "FH Herštal" dobila prestižni posao opremanja američkih specijalaca.

Ova puška koristi standardni NATO puščani metak 5,56 mm, ima preklopni i po dužini prilagodljivi kundak.

Na nju je moguće ugraditi različite dnevne, noćne i laserske nišane, baterijsku lampu i potcevni bacač granata, što znatno povećava njenu vatrenu moć.

Sama puška, bez okvira sa municijom, teška je svega tri i po kilograma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: