Nedelja, 22.08.2004.

15:10

Obeležena 90. godišnjica Cerske bitke

Izvor: Beta

Default images

U nedejlu je obeležena 90. godišnjica Cerske bitke, prve pobede saveznika u Prvom svetskom ratu.

Obraćajući se skupu od nekoliko hiljada gradjana potpredsednik srpske vlade Miroljub Labus je rekao da je od Bitke Srbija prošla mnoga iskušenja, da u suočavanju s Evropom, nova tek predstoje i da Srbija mora da postane deo ujedinjene Evrope i da u tome "niko nema pravo da se dvoumi".

Načelnik Generalštaba VSCG Branko Krga je istakao da će Cerska bitka u istoriji ostati zapamćena kao "pokazatelj najboljih osobina srpskog naroda i njegove sposobnosti da se suprotstavi svakom zlu i nadmoćnijem neprijatelju".

Cerska bitka vodjena je izmedju austrougarskih i srpskih snaga u rejonu planine Cer, od 12. do 14. avgusta 1914. godine. U istoriografiji pominje se i kao Jadarska bitka, jer su se glavne operacije odvijale u slivu reke Jadra.  Povlacenje preko Drine razbijene austrougarske snage otpocele su u noći izmedju 19. i 20. avgusta i nastavile ceo sutrasnji dan. U Cerskoj bici srpske snage izgubile su vise od 16.000 vojnika, dok su austrougarski gubici iznosili oko 25.000 ljudi.

Zbog izuzetnih zasluga u rukovodjenju i komandovanju u Cerskoj bici, komandant Druge srpske armije Stepa Stepanović unapredjen je u čin vojvode.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: