Utorak, 16.10.2007.

09:44

Poginuo pevač Toše Proeski

Makedonski pevač Toše Proeski poginuo je jutros kod Nove Gradiške u Hrvatskoj, u saobraćajnoj nesreći. Sutra sahrana i dan žalosti

Izvor: B92, Beta

Default images

Prema prvim informacijama, uzrok nesreće je umor vozača, nepoštovanje saobraćajnih propisa i neprilagođena brzina, saopštila je portparolka Policijske uprave brodsko-posavske Kata Nuić, dodajući da policija nastavlja istragu. Hrvatski elektronski mediji javili su i neproverenu informaciju, prema kojoj je vozač neposredno pre nesreće zbog umora zaspao za upravljačem.

Proeski je bio suvozač u džipu "folksvagen tuareg", kojim je upravljao makedonski državljanin Georgij Georgijevski. On se zbog prebrze vožnje i nedovoljnog razmaka između vozila zabio u zadnji deo kamiona na autoputu Zagreb-Lipovac, u smeru ka Zagrebu.

Vozač Georgijevski i menadžer Ljiljana Petrović, koja se takođe nalazila u automobilu, s teškim povredama prevezeni su u bolnicu u Novu Gradišku.



U Opštoj bolnici Nova Gradiška lekari su se požalili novinarima da rade u nemogućim uslovima jer pred bolnicom dežura gomila novinara koji čekaju najnovije informacije o stanju povređenih iz automobila.

Policija je o nesreći obavestila ambasadu Makedonije u Zagrebu i ujedno demantovala navode pojedinih medija da su se u automobilu nalazili i roditelji poginulog Proeskog.

Sutra sahrana Proeskog i dan žalosti

Toše Proeski biće sahranjen sutra u 13.00 sa državnim počastima u rodnom gradu Kruševo, saznaje agencija Beta u kancelariji premijera Nikole Gruevskog.

Sahrani će prisustvovati porodica, građani Kruševa i Makedonije, državni zvaničnici i vrh Makedonske pravoslavne crkve, a opelo će služiti njen poglavar, arhiepiskop Stefan.

Proeski je rođen u mestu Kruševo u Makedoniji. Imao je 26 godina.

Proeski je proglašen zaslužnim građaninom Makedonije, a sutra, na dan njegove sahrane, biće dan žalosti, odlučila je makedonska vlada.

Delegacija makedonske vlade preuzela je večeras telo Proeskog koji će sutra biti sahranjen u Kruševu uz državne počasti, saznaje Beta.

Makedonski parlament danas neće raditi zbog smrti Proeskog, saopštio je poslanicima predsednik makedonske skupštine Ljubiša Georgijevski.

Vest o jutrošnjoj pogibiji Tošeta Proeskog izazvala je šok u Makedoniji.

Makedonija se prema Proeskom ponaša kao prema državniku. Dvadesetšestogodišnji pevač u Makedoniji je, bez sumnje, bio napopularnija ličnost, verovatno jedan od najtalentovanijih pevača koje je zemlja ikad imala.

U rodnom gradu Proeskog, Kruševu, građani se skupljaju ispred njegove rodne kuće. "Kada je porodica primila ovu tragičnu vest, nismo mogli da poverujemo. U šoku smo", izjavio je Beti jedan od rođaka Proeskog koji nije želeo da bude imenovan. Na centralnom skopskom trgu Makedonija otvorene su knjige žalosti, a građani se okupljaju i pale sveće kako bi odali poštu poginulom pevaču.

Atmosfera u Skoplju nakon smrti popularnog pevača može se uporediti s onom koja je vladala prilikom pogibije predsednika Borisa Trajkovskog.



Proeski je važio za najboljeg pevača pop muzike u Makedoniji i bio je velika zvezda u celom regionu. Bio je predstavnik Makedonije za pesmu Evrovizije 2004. u Istanbulu.

Iste godine imenovan je za regionalnog ambasadora dobre volje UNICEF-a, a tim povodom snimio je pesmu "Za ovoj svet" (makedonsku verziju) i "This World" (englesku verziju).

Pre desetak dana na stadionu u Skoplju održao je veliki humanitarni koncert, na kojem je bilo više od 30.000 ljudi. Proeski je dovršavao studije Muzičke akademije u Skoplju.

Ambasada Makedonije u Beogradu takođe će u svojim prostorijama otvoriti knjigu žalosti 17. i 18. oktobra.

Vest o smrti Proeskog možete komentarisati i na Forumu B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1083 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: