Utorak, 13.12.2011.

10:49

Konuzin:Euleks zaustavio naš konvoj

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Konuzin izjavio da je Euleks zaustavio konvoj s ruskom humanitarnom pomoći, koji stoji na administrativnom prelazu Jarinje.

Izvor: Beta, Tanjug

Default images

Kolona kamiona sa humanitarnom pomoći Ministarstva za vanredne situacije Rusije namenjenom Srbima na Kosovu stigla je na kontrolni punkt Jarinje jutros. Dva kamiona su bila propuštena, za treći je bila započeta procedura, ali je Euleks dao nalog da se obustavi vršenje formalnosti. Kretanje kolone je blokirano, rekao je Konuzin.

"Nekoliko sati smo bili bez informacije vezano za razlog stopiranja kontrole. Potom smo dobili uslove prema kojima možemo da se krećemo dalje u pratnji Euleksa, ili da idemo na kontrolni punkt Merdare“, objasnio je on.

Konuzin je kazao da je Euleksu preneto da nije potrebna pratnja i da konvoj "neće ići na Merdare, jer na tom prelazu kontrolu vrše prištinske vlasti koje Rusija, a ni Srbija ne smatraju legitimnim organima“.

U ovom uslovima smo blokirani i kretanje kolone zaustavljeno. U kontaktu sam sa vlastima Srbije i Rusije i pokušavamo da pronađemo rešenje. Najvažnije je da humanitarna pomoć Rusije stigne do onih kojima je namenjena - kosovskim Srbima“, naglasio je ruski diplomata.
Carinski punkt Euleksa na Jarinju prešla su za sada samo dva od 27 kamiona, kojima je kosovskim Srbima trebalo da bude dostavljena
humanitarna pomoć iz Rusije.

Jedan šleper je na samoj administrativnoj liniji, gde su ga pripadnici Euleksa zaustavili i ne dozvoljavaju ulazak na teritoriju Kosova.

Pre podne su Srbi iz Leposavića uklonili barikadu ispred prelaza Jarinje kako bi propustili konvoj sa ruskom pomoći. Srbi su istovremeno blokirali 11 vozila Euleksa, koji se kretao ka Jarinju.

Predsednik opštine Kosovska Mirovica Krstimir Pantić kaže da su Srbi blokirali vozila Euleksa koja su krenula ka Jarinju jer su u njima navodno kosovski carinici i pogranična policija, kao i medijske ekipe iz Prištine čiji je zadatak da snime kako je put ka Jarinju prohodan i kako je ruski konvoj sa pomoći za Srbe prvi prešao carinski punkt koji Srbi bojkotuju.

Pantić je dodao da su se vozila Euleksa potom vratila preko albanskog sela Čabra i preko Jagnjenice, ali da su ubrzo ponovo pokušala da
dođu na sever Kosova, pa su ih Srbi zaustavili u selu Žerovnica nadomak Zvečana.

Prema njegovim rečima, prevoženje kosovskih carinika i pograničnih policajaca je nova nepotrebna provokacija.

"Ovo je još jedna provokacija Euleksa kako bi Srbi reagovali neprimereno i za to bili okrivljeni. Bilo je nepotrebno da Euleks kreće prema severu kada od njih to niko nije tražio", rekao je Krstimir Pantić, čelnik opštine Kosovska Mitrovica.

Portparolka Euleksa Irina Gudeljević izjavila je da je ta misija dobila zahtev da njeni pripadnici budu u pratnji konvoja sa ruskom humanitaronom pomoći. Gudeljevićeva je rekla i da je u međuvremenu ruska strana odustala od tog zahteva, tako da se trenutno razmatra novonastala situacija.
Srbi sklanjaju barikade pred Konuzinom (Tanjug)
Ona je potvrdila da su nekoliko vozila Euleksa koja su krenula ka Jarinju zaustavili građani u Zvečanu. Policijski džipovi Euleksa koje su građani zaustavili u Zvečanu, vratili su se u pravcu Jagnjenice, javlja Tanjugov izveštač sa mesta zbivanja.

Gudeljevićeva je potvrdila da su do 15.30 tri kamiona iz ruskog konvoja prošla proceduru. Prvi kamion iz konvoja prešao je Jarinje, nakon jednočasovne detaljne kontrole pripadnika Euleksa, oko 11.30 časova.

Tada su Srbi na prelazu Jarinje uklonili barikadu kako bi mogao da prođe ruski konvoj koji nosi pomoć za Srbe na severu Kosova. Barikada je uklonjena u međuzoni u delu koji pripada centralnoj Srbiji.

Nakon toga, kolona s vozilima stigla je na prelaz Jarinje, gde je kontrolišu službenici Euleksa. Novinari na prelazu videli su i službenike kosovske policije, ali oni nisu kontrolisali vozila.

U koloni je jedan kamion s ruskom pomoći i nekoliko vozila, među kojima je i automobil ruskog ambasadora u Beogradu Aleksandra Konuzina.

Ruski diplomata se kod barikade rukovao i slikao sa Srbima koji čuvaju barikadu.

U koloni automobila je i jedan džip s ruskom zastavom.

Kako se očekuje, Konuzin građanima najpre treba da se obrati na barikadi u Leposaviću, a potom i u Kosovskoj Mitrovici, gde će pomoć biti predata Crvenom krstu.

Konvoj Euleksa najpre je iz južne Mitrovice istočnim mostom krenu ka Jarinju kako bi obezbeđivao konvoj sa ruskom humanitarnom pomoći
, koja je danas stigla na Jarinje.

Međutim, nakon što je ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Konuzin, koji predvodi konvoj, rekao Euleksu da mu pratnja ne treba, Srbi su
zaustavili konvoj u Zvečanu.

Istovremeno, kamioni sa pomoći su i dalje na Jarinju, gde ih kontroliše Euleks. Ruska pomoć, u kojoj su hrana, šatori, ćebad i druge stvari, biće podeljene najugroženijim srpskim porodicama.

Kolonu od 25 kamiona iz Rusije predvodi nekoliko putničkih automobila pod rotacijama, među kojima su i diplomatska vozila. Humanitarni teret biće predat Crvenom krstu Kosova i Metohije u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Fejt: Ne vidim kako ruska pomoć može da pomogne na Kosovu

Međunarodni civilni predstavnik na Kosovu Piter Fejt izjavio je da ne vidi da humanitarna pomoć iz Rusije može da pomogne situaciji na severu Kosova.

Fejt je, u razgovoru sa novinarima redakcija iz centralne Srbije, izjavio da "ne zna da li je dostavljanje ruske pomoći propagandni trik ili nešto drugo", i da ne vidi da to može da pomogne situaciji na severu Kosova.

Ulazak konvoja sa ruskom humanitarnom pomoći na Kosovo i Metohiju danas je bio usporen zbog kontrole koja se obavlja na administrativnom prelazu Jarinje i tokom popodneva prešla su samo dva kamiona od 25.

Fejt je , takođe, dodao i da ne razume zašto bi ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Konuzin uopšte dolazio na sever Kosova, pošto postoji diplomatski predstavnik Rusije u Prištini koji pokriva Kosovo.

„Moramo da počnemo da poštujemo pravila“, poručio je Fejt.

On je istakao da na severu Kosova ne postoji vanredna humanitarna situacija, i da humanitarna pomoć u tom smislu nije neophodna.
„Na Kosovu ima siromaštva, bede i nesreće, ali UN i EU nisu proglasile sever Kosova oblašću humanitarne katastrofe, zato cela inicijativa, iako nije iznenađujuća, nije praktična“, rekao je on.

Fejt je objasnio da se pravila moraju poštovati, a ako neko želi da isporuči pomoć normalno je da se konsultuju vlasti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

138 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Beže: Naredili su masovnu mobilizaciju

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski prokomentarisao je rastuću mobilizaciju u Ukrajini i reakciju javnosti, rekavši da Ukrajinci, ako žele da sačuvaju zemlju, moraju da je brane.

21:47

11.6.2024.

1 d

Svet

To je to – "rat" je zvanično počeo

Evropska komisija (EK) je danas obavestila kineske proizvođače električnih vozila (EV) o uvođenju dodatnih carina na njihove proizvode koje će stupiti na snagu početkom sledećeg meseca.

15:01

12.6.2024.

1 d

Podeli: