Bolesti 4

12.06.2024.

20:56

Uz ovaj ukusan napitak možete se podmladiti i smršati: Odličan je čistač organizma

Sok od mladog kokosa ili kokosova voda je piće majke prirode koje pomaže kod dehidracije, čišćenja tela, gubitka težine, mamurluka i teške iscrpljenosti tela.

Izvor: ljepotaizdravlje.hr

Uz ovaj ukusan napitak možete se podmladiti i smršati: Odličan je čistač organizma
Shutterstock/Here Asia

Podeli:

Iako je u poslednje vreme čak postao veoma popularan, ne brinite, jer se ne radi o marketinškim trikovima, već samo o otkrivanju svih čari ovog pića. Pošto ima vrlo malo kalorija i puno elektrolita, rekreativci i profesionalni sportisti ga redovno koriste kao zamenu za izotonična pića. Mnogi nutricionisti preporučuju svakodnevno konzumiranje kokosove vode, ali bez preterivanja, jer velike količine mogu imati laksativan efekat.

Odličan je i za svojevrsnu detoksikaciju – ako pijete po jednu čašu svakog jutra na prazan stomak sedam dana, pročistićete organizam i poboljšati raspoloženje.

Kokosova voda, osvežavajući napitak napravljen od mladog zelenog kokosa, postaje sve popularniji širom sveta zbog mnogih zdravstvenih prednosti.

Osim što pruža osvežavajući ukus, kokosova voda je bogata ključnim hranljivim materijama koje mogu poboljšati zdravlje na različite načine.

Samanta Dieras, DCN, RN, registrovani dijetetičar, objašnjava da je kokosova voda jednostavno bistra tečnost koju vidimo unutar kokosa. Ne treba ga mešati sa kokosovim mlekom, za koje kaže da je neprozirna tečnost nalik mleku koja nastaje kada se izrendano ili iseckano kokosovo meso pritisne i procedi, navodi Glamourmagazine.

Prednosti kokosove vode

Odličan je niskokalorični napitak koji deluje kao pročišćivač jer vezuje otrove, čisti probavni sistem i stimuliše izlučivanje toksina iz organizma. Sadrži prirodne masti, sprečava porast nivoa lošeg holesterola i ima čak četiri puta više kalijuma od banane koja je na vrhu liste voća bogatog kalijumom.

Studija sprovedena 2006. godine pokazala je da kokosova voda smanjuje mogućnost srčanog udara. Njena konzumacija se preporučuje i u slučaju visoke temperature jer ćelijama olakšava zamenu neophodne vode.

Pored toga, prema USDA, kokosova voda je odličan izvor esencijalnih hranljivih materija i antioksidanata koji vam pomažu da održite sveukupno zdravu ishranu.

Možda vas zanima

Kokosova voda je izuzetno hidratantna zbog visokog sadržaja elektrolita kao što su kalijum, natrijum i magnezijum. Ovi elektroliti pomažu u održavanju ravnoteže tečnosti u telu, što je posebno važno tokom fizičke aktivnosti ili u uslovima velike vrućine kada telo gubi tečnost kroz znoj.

Kalijum, jedan od glavnih elektrolita prisutnih u kokosovoj vodi, igra važnu ulogu u regulisanju krvnog pritiska.

Redovna konzumacija kokosove vode može pomoći u održavanju zdravog krvnog pritiska i smanjenju rizika od hipertenzije, što je svakako jedna od velikih prednosti njenog korišćenja.

A ono što možemo potvrditi je da kokosova voda odlično deluje na kožu. Kao suplement, deluje protiv starenja, revitalizuje kožu i promoviše gubitak viška kilograma.

Možda vas zanima

Međutim, uprkos brojnim zdravstvenim prednostima, važno je konzumirati kokosovu vodu u umerenim količinama. Prekomerni unos može dovesti do viška kalorija ili mogućih neželjenih efekata povezanih sa prekomernim unosom elektrolita. Idealno je konzumirati kokosovu vodu kao deo uravnotežene ishrane, kombinujući je sa drugom zdravom hranom i pićima.

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: