Svet 56

12.06.2024.

10:01

Palo poslednje utočište Rusa; Stiglo naređenje Grupi 13: "Udri..."

Većina brodova nekada moćne ruske Crnomorske flote nedavno je napustila sve svoje operacije, otplovivši za Azovsko more.

Izvor: Jutarnji.hr

Palo poslednje utočište Rusa; Stiglo naređenje Grupi 13: "Udri..."
EPA-EFE/ SHAHZAIB AKBER

Podeli:

Sada je kampanja Kijeva da pronađe i potopi ruske ratne brodove već stigla do tih zatvorenih i nekada sigurnih voda, piše Kijev post.

Pomorski zvaničnici Kremlja naredili su prošle sedmice praktičko svim većim ratnim brodovima koji deluju na području Crnog mora da se okupe u Azovskom moru, u vodama južno od okupiranih ukrajinskih lučkih gradova Mariupolja i Berdjanska, radi "vežbi".

To područje je inače veoma zahtevno za velike brodove zbog suženih obala u blizini, malih dubina i morskog dna.

Prema nekim izveštajima, Kremlj je tamo koncentrirao čak pet amfibijskih jurišnih brodova, dvanaest površinskih borbenih plovila i pratnju flote.

Ruski državni mediji su dokumentovali pokušaje Ukrajine da napadnu brodove Crnomorske flote, a najmanje jedan napad su prekinuli helikopteri ruskih vazdušnih snaga koji su presreli i uništili brod USV koji je pokušao da prođe kroz tesnac i probije se u Azovsko more.

Sami manevri ruske Crnomorske flote navodno su započeli u petak, 7. juna te u početku nije bilo značajnih incidenata. Međutim, situacija je postala opasnija u noći između 8. i 9. juna kada su ukrajinske mornaričke bespilotne letelice ušle u Taganrog, uski zaliv koji se naslanja na rusko kopno u Azovskom moru, te su eksplodirali pored tegljača.

Nijedno plovilo nije teže oštećeno, ali je kapetan tegljača odlučio da je sigurnije vratiti se u rusku luku Azov, izvestila je ruska informativna platforma Baza. Ruski vojni blogeri su potvrdili napade.

Ukrajinski vojni blogeri su takođe tvrdili da se iste noći jedan od ruskih jurišnih brodova odvojio od glavnine flote i uplovio u rusku luku Jeisk, s druge strane Taganrogskog zaliva, a potom su usledili izveštaji da je i taj brod napadnut.

Ovo gađanje ruskih baza više od 200 kilometara severno od Kerčkog moreuza pod kontrolom Kremlja, u vodama koje ruska mornarica teoretski u potpunosti poseduje, označilo je novu tačku u rusko-ukrajinskom pomorskom ratu: trenutak kada su snage Kijeva prodrle u poslednje sigurno gnezdo Crnomorske flote.

Andrij Jusov, portparol ukrajinske Glavne obaveštajne upraveizjavio je u petak da Kremlj pokušava da sakrije brodove u vodama izvan dometa Kijeva jer je sada ukrajinski cilj da napadaju brodove ruske Crnomorske flote, gde god da se povuku.

Timovi za specijalne operacije iz Grupe 13, elitne ukrajinske mornaričke udarne grupe su 30. maja upotrijebili morske bespilotne letelice MAGURA kamikaze da sruše, udare i potope dva ruska patrolna katera klase KC-701 Tunets koji deluju u blizini Kerčkog moreuza.

Prema nekim analizama, ukrajinske snage su potopile najmanje trećinu brodova Crnomorske flote, i to se smatra ogromnig gubitkom za Ruse. Takođe, u septembru 2023. Pogođena je i glavna baza flote u Sevastopolju.

Podeli:

56 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: