Zanimljivosti 2

13.06.2024.

13:55

Koja je uloga "malog debeljka" na Michelin gumama VIDEO

Mnogi proizvođači na gume stavljaju specijalne oznake kako bi pomogli vozačima da lakše utvrde njihovo stanje.

Izvor: Jutarnji.hr

Koja je uloga "malog debeljka" na Michelin gumama VIDEO
Shutterstock/Barry Barnes

Podeli:

Većini vozača, na prvi pogled – brojevi, slova i oznake na automobilskoj gumi liče na neku nerazumljivu šifru. Međutim, svaki od ovih brojeva i slova ima svoje značenje koje opisuje gumu.

Najvažnija oznaka na gumi je opis njenih dimenzija.

Sastoji se od tri broja i slova "R" za radijalne gume. Na primer, 225/50 R17.

Prvi broj označava širinu gazećeg sloja gume označen u milimetrima, dok drugi broj označava bočnu visinu, profil gume i izražava se kao procenat širine gume.

Slovo "R" označava da je guma radijalne konstrukcije, za razliku od dijagonalnih guma, koje se po pravilu više ne proizvode.

Međutim, mnogi proizvođači stavljaju posebne oznake na gume kojima žele da pošalju poruku ili da pomognu vozačima da lakše "pročitaju gumu".

Na primer, Pirelli je predstavio gumu sa novim logotipom za identifikaciju guma koje sadrže najmanje 50 odsto materijala biološkog i recikliranog porekla.  Nova etiketa, koja prikazuje dve strelice u krugu, postavljena je na sve nove Pirelli proizvode i jasno sugeriše kupcima o kakvim se gumama radi.

Jedan od najprepoznatljivijih znakova u svetu gume je "debeljko" po imenu Bibendum, kompaniej Michelin, a mala oznaka sa njegovim likom nalazi se sa strane gazećeg sloja.

Michelin je objasnio šta ova oznaka predstavlja.

"Lako možete prepoznati indikatore istrošenosti na Michelin gumama po malom Michelin Man simbolu koji se pojavljuje na nekoliko mesta sa strane gume. Kada vidite oznaku Michelin Man, znate da su indikatori istrošenosti raspoređeni u liniji po širini pneumatika", navodi poznata fabrikam guma.

Michelin nije jedini proizvođač guma koji koristi ovu funkciju za jednostavno ukazivanje na indikatore istrošenosti gazećeg sloja.

Većina proizvođača guma koristi mali trougao na vrhu bočne strane da naznači gde se nalaze indikatori istrošenosti.

Najbolji način da proverite istrošenost guma je da potražite trougao ili, na primer, "debeljka" na Michelin gumama.

Ako je guma istrošena tako da je indikatorski "blok" u ravni sa gazećim slojem, onda je vreme za nove gume.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: