Visoki napon 9

13.06.2024.

15:35

Skloni se, Nevero: Ovo je novi najbrži električni automobil na svetu VIDEO

Srušen je brzinski rekord Rimčevog supersportskog automobila.

Izvor: B92

Skloni se, Nevero: Ovo je novi najbrži električni automobil na svetu VIDEO
Aspark

Podeli:

Bilo je samo pitanje vremena kada će neki drugi električni hiperautomobil izazvati Rimac Neveru. Manje poznati brend je sada skinuo hrvatsku zver sa trona.

Japanski Aspark je 8. juna svojim novim modelom SP600 dostigao 438,7 km/h, prema Racelogic V-Box-u, čime je za 26.7 km/h nadmašio rekord koji držao Rimčev automobil.

Proizveden u Italiji od strane Manifattura Automobili Torino (M.A.T.), Aspark SP600 je pomerio grancu brzine na poligonu u Papenburgu.

Aspark

To je ista nemačka test staza na kojoj je Nevera postavila prethodni brzinski rekord 2022. i 23 dodatna rekorda godinu dana kasnije.

To je odlično mesto za testiranje sposobnosti hiperautomobila zahvaljujući dva pravaca dužine 3,8 km. Pre rekordne vožnje, Aspark SP600 je tokom priprema razvio brzinu od 420 km/h i 430 km/h, i već je tada nadmašio Neveru.

Za volanom novog EV kralja brzine bio je Mark Baseng, 45-godišnji nemački trkač koji je 2010. postavio rekord na Nirburgringu sa modelom Pagani Zonda R, prešavši krug za 6 minuta i 47 sekundi.

To vreme kruga je kasnije poboljšano drugim automobilima, a AMG One trenutno drži prvo mesto sa rezultatom 6:35.

Mark Baseng je takođe pobedio u 24-satnoj trci izdržljivosti vozeći Audi R8 LMS ultra.

Aspark

Detalji o automobilu SP600 nisu otkriveni, ali se reklamira kao novorazvijeno vozilo, a ne kao varijacija prethodne verzije pod imenom Owl.

Opisan je kao prototip sa namerom da uđe u serijsku proizvodnju, opremljen je gumama Bridgestone Potenza Race, skrojenim po njegovoj meri.

Odsustvo bočnih retrovizora radi postizanja što veće brzine smanjenjem otpora vazduha jasno govori da to nije auto dozvoljen za vožnju na putevima.

Podeli:

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: