Četvrtak, 08.10.2015.

22:41

EU: Novac za zemlje pogođene izbegličkom krizom

Za zemlje pogođene izbegličkom krizom, uključujući Srbiju i Makedoniju, EU će izdvojiti velika pomoć u novcu, opremi i stručnoj podršci.

Izvor: Beta

Default images
Foto: Tanjug

Ovo je dogovoreno na sastanku ministara Evropske unije i tranzitnih zemalja preko kojih se kreću izbeglice na putu ka Evropi, koji je održan u Luksemburgu.

Na ministarskoj konferenciji odlučeno je da se nekontrolisani priliv migranata zaustavi na granicama Evrope i Turske, započne političko rešavanje rata u Siriji i izdvoji velika pomoć za zemlje pogođene izbegličkom krizom, saopštili su šef luksemburške diplomatije Žan Aselborn i visoka predstavnica EU Federika Mogerini.

Mogerinijeva je saopštila da će biti formirani "garantni fondovi" za uklanjanje uzroka ilegalne imigracije u Africi, kao i za Siriju, Liban, Jordan i Tursku s početnim sredstvima od 500 miliona evra, s tim da članice EU i druge zemlje u svetu daju dodatna sredstva tako da se dobije ukupna suma od milijardu evra.

U dodelu novca iz tog fonda će, dodala je visoka predstavnica EU, biti uključene i države Zapadnog Balkana, povećaće se humanitarna pomoć za zbrinjavanje izbeglica, a pristigli begunci iz ratova i progona će biti prerazmešteni u članicama Unije.

U deklaraciji ministarske konferencije podvlači se da je masovni priliv izbeglica preko istočnog Sredozemlja i "zapadnobalkanskog puta" izazvao velike probleme u zemljama tranzita i prijema, kao i "izazove za upravljanje granicama, sisteme azila i bezbednost".

U tekstu deklaracije je istaknuto da se mora obezbediti humani prijem za izbeglice iz ratova, dok neregularni migranti moraju biti brzo vraćeni u zemlje porekla i zato će biti uspostavljena stroga kontrola na granicama i uveden popis svih migranata.

Time bi se uklonile, razbile mreže krijumčara migranata, ali za to je presudno da se uspostavi zajednička i solidarna saradnja, stav je svih ministara.

"Zapadni Balkan, a posebno Srbija i BJR Makedonija su na migrantskom putu… cenimo pomoć koju pružaju hiljadama osoba kojima je potrebna međunarodna zaštita i volju da preuzmu odgovornost za to, uključujući prihvatanje vraćanja njihovih državljana ili državljana trećih zemalja", stoji u deklaraciji.

Aselborn je naglasio da će sa "posebno ugroženim" državama Zapadnog Balkana pojačati pravosudna, policijska i saradnja u upravljanju granicama.

Luksemburški ministar je istakao da EU ima šansu, jer sarađuje sa zapadnobalkanskim zemljama koje imaju ozbiljne ugovorne odnose s Unijom.

U deklaraciji i izjavama Aselborna i Mogerinijeve je dat veliki, presudan značaj znatno većoj, usaglašenoj saradnji s Turskom u nadzoru granica, sprečavanju krijumčara migranata, stvaranju uslova za bolji život preko dva miliona izbeglica u toj zemlji, ali i preuzimanju obaveze Ankare da uspostavi nadzor na svojim granicama u saradnji s Grčkom i obalskom stražom i policijom EU.

Turskoj je, kako je rečeno, ponuđen akcioni plan i o tome ovih dana treba da se zauzme konačan stav i odmah preduzmu opipljive mere.

Na konferenciji "Istočno Sredozemlje - Zapadnobalkanski put" o masovnom prilivu izbeglica sa Srednjeg istoka, učestvovali su ministri pravosuđa i unutrašnjih poslova EU i ministri tih resora iz Albanije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Kosova, Srbije, kao i Turske, Libana i Jordana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: