Četvrtak, 04.10.2012.

13:29

Ustavni sud: Alkohol i posle 22h

Ustavni sud Srbije proglasio je kao neustavnu odluku grada Beograda da se zabrani prodaja alkohola u prodavnicama posle 22 sata.

Izvor: B92

Default images

Odluku o zabrani je donela Skupština grada Beograda u februaru 2011, a počela je da se primenjuje u maju te godine. Odluka je propisivala da je kažnjiva prodaja alkoholnih pića u prodavnicama posle 22 sata, a važila je i za trafike, benzinske pumpe, bilo koje prodajno mesto gde se može naći alkohol. Zabrana prodaje je važila do 6 ujutro.

Tada je doneta i odluka da vlasnici kafića u stambenim zgradama lokale moraju da zatvaraju do ponoći radnim danima, a vikendom u jedan sat posle ponoći.

Gradodačelnik Beograda Dragan Đilas tada je izjavljivao da je odluka o zabrani prodaje alkohola u trgovinama posle 22 časa dobro rešenje jer će na taj način gradske vlasti smanjiti mogućnost kupovine alkohola u kasnim večernjim satima.

Tada su istovremeno organizovani i protesti protiv prohibicije.

Na sajtu Ustavnog suda danas je objavljeno da je kao neustavan proglašen član Odluke o radnom vremenu ugostiteljskih, zanatskih i trgovinskih objekata na teritoriji grada Beograda koji se odnosi na prodaju alkohola u radnjama između 22 sata uveče i šest časova ujutru.

Neustavni su i član kojim se trgovinske radnje obavezuju da na vidnom mestu istaknu informaciju o toj zabrani, kao i predviđene kaznene odredbe.

Podsetimo da je i Novi Sad pokušao da uvede zabranu prodaje alkohola od 23 sata. Međutim, Ustavni sud Srbije je mesec dana pre uvođenja zabrane u Beogradu, propis za Novi Sad proglasio neustavnim. Obrazloženje je bilo da se na ovaj način zabranjuje prodaja svima, a ne maloletnima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

222 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: