Ponedeljak, 03.03.2014.

12:34

Lavrov: Ko nam preti sankcijama?

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov osudio pretnje "sankcijama" i "bojkotom" Rusije zbog intervencije u Ukrajini.

Izvor: Beta, Tanjug

Default images

"Oni koji pokušavaju da interpretiraju situaciju kao agresiju i prete sankcijama i bojkotom isti su oni koji su sistematski ohrabrivali odbijanje dijaloga i konačno izazvali polarizaciju u ukrajinskoj zajednici", rekao je on na otvaranju zasedanja Saveta UN za ljudska prava u Ženevi.

Lavrov je rekao i da je neophodno angažovati ruske vojnike u Ukrajini kako bi se "normalizovala politička situacija" u toj zemlji posle promene vlasti. On je optužio nove ukrajinske vlasti da žele da ugroze prava manjina u Ukrajini.

"Radikali nastavljaju da kontrolišu gradove. Umesto obećanog, formirana je vlada pobednika, Rada (parlament) je donela odluku da se ograniče lingvistička prava manjina", rekao je Lavrov.

Navodeći i da je "rečeno da treba kazniti ruski jezik", Lavrov je stao u odbranu "jedinica samozaštite", čiji je cilj "zaštita stanovništva".

Odbacujući optužbe da je Rusija izvršila agresiju, Lavrov je rekao da Zapad, umesto da vodi računa o dobrobiti ljudi u Ukrajini, sprovodi sopstvene geopolitičke kalkulacije.

"Pozivamo na odgovoran pristup, ostavljanje po strani geopolitičkih kalkulacija i stavljanje na prvo mesto interesa naroda Ukrajine", rekao je Lavrov na sednici Saveta UN za ljudska prava u Ženevi. Ukrajina je optužila Rusiju zbog vojne intervencije i pozvala Moskvu da povuče svoje trupe. Američki državni sekretar Džon Keri juče je rekao da je razgovarao s ministrima spoljnih poslova zemalja članica G8 i drugih zemalja i da su svi spremni da "idu do kraja" kako bi izolovali Rusiju.

SAD, Kanada, Francuska, Nemačka, Italija, Japan i Velika Britanija saopštile su da neće učestvovati na samitu G8 u junu u Sočiju.

Saglasni stavovi Rusije i Kine

Ministri spoljnih poslova Kine i Rusije, Vang Ji i Sergej Lavrov, saglasni su po pitanju situacije u Ukrajini, saopštilo je danas rusko ministarstvo spoljnih poslova.

U telefonskom razgovoru Lavrov i Vang su podvukli da se "u velikoj meri slažu stavovi Rusije i Kine o situaciji u toj zemlji i okolini", navodi se u saopštenju i dodaje da je dogovoreno da se "o toj temi bude u bliskom kontaktu".

Rusija i Kina saveznici su u više diplomatskih akcija u kojima se protive stavovima Zapada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: