Limuzine koče spisak

Ni posle kontrole koju sprema Državna revizorska institucija neće se znati tačan broj službenih automobila. Oko 30.000 vozila plaća država, pišu Novosti.

Izvor: B92

Sreda, 19.06.2013.

21:27

Default images

Timovi Državne revizorske institucije ubrzano "oštre olovke" kako bi započeli veliku akciju popisivanja službenih vozila i proveru da li se ona koriste u prave svrhe. Ni posle ovog posla neće se znati tačan broj limuzina koje jezde drumovima o trošku države, jer proverom neće biti obuhvaćena vozila koja se koriste po javnim preduzećima, opštinama i gradovima, u Vojvodini...

Predsednik Saveta DRI Radoslav Sretenović kaže za Novosti da je cilj - utvrditi koliko direktni budžetski korisnici imaju vozila, a za taj posao predviđeno je godinu dana: "Građani će saznati koliko službenih automobila plaćaju na republičkom nivou i da li ona doprinose efikasnom radu tih organa. Dakle, revizija će obuhvatiti Vladu, njene kancelarije i službe, uprave i direkcije pri ministarstvima, sama ministarstva... Za neku širu proveru nemamo dovoljno kadrova. Ako se na kraju utvrdi da je neophodno zakonski precizirati ko i kako treba da koristi automobile, predložićemo propise".

U ovom trenutku samo se zna da je najvišim državnim i pravosudnim funkcionerima na raspolaganju 319 vozila, koja su pod kapom Uprave za zajedničke poslove republičkih organa. Direktor Uprave Zoran Trninić izneo je podatak da su ti automobili, u proseku, stari 8,96 godina, da su lane prešli 8,12 miliona kilometara i da je za održavanje otišlo 86,7 miliona dinara. Procenjuje se, međutim, da u Srbiji, na svim nivoima, ima čak 30.000 automobila koji se održavaju, registruju i pune gorivom o državnom trošku. Svaka institucija ima podatke o svom voznom parku, ali ne postoje objedinjeni podaci.

Paralelno s pokušajem prebrojavanja državnih automobila, ulažu se i napori da se konačno utvrdi koliko vozila u našoj zemlji ima rotaciona svetla. Grube procene kažu - bar 10.000. Od Damira Okanovića, iz Komiteta za bezbednost saobraćaja, Novosti saznaju da MUP, kojima pomaže i Komitet, ubrano priprema pravilnik s preciznim uputstvom ko i u kojim prilikama ima pravo da koristi rotaciju. Predlog Komiteta - da se zloupotreba tog svetla tretira kao krivično delo, a ne samo kao prekršaj - Ministarstvo pravde nije usvojilo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

9 h

Podeli: