"Dijalog legalizuje nelegalno"

Predsednik DSS Vojislav Koštunica izjavio je da komunikacija s predstavnicima privremenih institucija Kosova predstavlja legalizaciju nečeg što nije legalno.

Izvor: Tanjug

Sreda, 06.02.2013.

21:57

Default images

Koštunica je u emisiji "Svedok" Radio-televizije Srbije izjavio da je od današnjeg susreta predsednika Srbije Tomislava Nikolića i predstavnice privremenih institucija Kosova Atefete Jahjage važnije ono što se dogodilo pre današnjeg susreta i što će se dogoditi posle, a to su veoma loši sporazumi po Srbiju urađeni po diktatu Evropske unije.

"Sadašnja vlada prihvatila je sve te sporazume i nastavila takozvani dijalog sa Prištinom uz posredovanje Brisela. Vlada vodi spoljašnju i unutrašnju politiku i predsednik Vlade učestuvje u pregovorima. To je sada viši nivo i ono što je omogućilo da iz tih razgovora proizađu niz sporazuma koji su veoma štetni po Srbiju. Ono što je najsudbonosnije za teritorijalni integritet odvija se na tim pregovorima", ocenio je Koštunica.

On je istakao da je razgovor Nikolića i Jahjage drugačije prirode i dodao da se Nikolić sam izjasnio da su pregovori u nadležnosti Vlade.

"Sastanak treba da ohrabri i podstakne dalji dijalog koji se vodi na nivou predstavnika vlada", smatra Koštunica.

Predsednik DSS, govoreći o Rezoluciji Skupštine Srbije i Platformi o Kosovu, ocenio je da srpski predstavnici mogu slobodno da idu u Brisel bez njih jer "ne predstavljaju nikakvo ograničenje već daju zeleno svetlo za dalje pregovore i ustupke".

Prema njegovim rečima, posle 17. februara 2008. nije bio u prilici da razgovara s predstavnicima samouprave u Prištini, ali da to ne bi učinio, jer bi time legalizovao nešto što nije legalno, ali i zato što je posrednik razgovora Evropska unija, koja je vodila pregovore na takav način da je bila potpuno posvećena stvaranju nezavisnog Kosova.

"Dva razloga za izbore i Dačićevu ostavku"

Način na koji predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić vodi pregovore u Briselu i priznanje da je komunicirao s pripadnicima klana Darka Šarića dva su vrlo jaka razloga za nove izbore, izjavio je Koštunica.

Uz napomenu da za nove izbore u roku od godinu dana moraju da postoje veoma jaki razlozi, Koštunica je u emisiji "Svedok" na RTS rekao da DSS smatra da taj razlog postoji, a vidi ga u načinu na koji Dačić vodi pregovore u Briselu i u njegovim kontaktima s pripadnicima Šarićevog klana.

"To je veoma ozbiljno i u ozbiljnoj zemlji vlada bi pala. Ne kažem da je Dačić znao ko su ti ljudi, ali suviše je ljudi umešano. Nije to običan razgovor, nisu to druženja i kafanski susreti, već takvi susreti kroz koje su članovi Šarićevog klana imali nekakve koristi, a Srbija štetu, materijalnu i moralnu. Ta dva razloga su vrlo jaka zašto bi Dačić trebalo da podnese ostavku, a podnošenje ostavke premijera po pravilu bi trebalo da vodi ka novim izborima", rekao je Koštunica.

Lider DSS je naveo da Dačić treba da podnese ostavku, jer iz koraka u korak u pregovorima s Prištinom radi na, kako je rekao, "uspostavljanju granice između Srbije i Kosova i razgradnji Srbije".

"Tu stvar nije stala, ona je prevršila svaku meru kada je Dačić počeo da govori da bi moglo da se razgovara, ni manje ni više, nego o članstvu Kosova u UN", naveo je Koštunica.

Govoreći o Savetu za nacionalnu bezbednost i koliko je to rešenje oslabilo ustavnu poziciju vlade, Koštunica je kazao da se sada ponovo otvara pitanje tih službi i da se mora pokrenuti pitanje odgovornosti.

"Mora se poći od glave, jer grdna je šteta naneta, neko je mora platiti da se ne bi brukale vlada i država", smatra Koštunica.

Na pitanje vidi li DSS uz radikale, Dveri i sebe kao lidera pokreta "desnog DOS-a", Koštunica je rekao da je politika njegove stranke vrlo jasna, državotvorna i da postoji nešto što je razlikuje od drugih, a to je ideja političke neutralnosti.

"To je jasan i razvijen program, sa kojim idemo sami na izbore, sa svojim imenom i prezimenom. O tome će se ipak u jednom trenutku izjasniti Glavni odbor, ali najvažnije je da izbori nisu raspisani", rekao je Koštunica.

O privatizacijama koje su se dogodile dok je on bio premijer, Koštunica kaže da je apsolutno za to da se u okviru institucija sve preispita.

"To je vreme u kojem je Srbija krenula napred, od 2004. do 2007. godine, ali te privatizacije će biti ispitane, to niko ne dovodi u pitanje", kazao je lider DSS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: