"Jahjaga ponavlja udžbeničke priče"

Predsednici Jahjagi sam poručio da ako nastavi sa insistiranjem da je Kosovo nezavisna država, dijalog neće ići ka postizanju rešenja, rekao predsednik Nikolić.

Izvor: B92

Sreda, 06.02.2013.

16:14

Default images

"U okviru dijaloga koji podržavam, ja sam pre dva meseca predložio da se sretnemo predsednica Jahjaga i ja. Nažalost, gospođa Jahjaga je, uz udžbeničku priču o ljudskim pravima, insistirala na tome da dve nezavisne države treba da sarađuju", rekao je za B92 predsednik Tomislav Nikolić nakon sastanka u Briselu uz posredovanje Ketrin Ešton.

"Ja sam rekao da, ako nastavi da insistira da je Kosovo nezavisna država, dijalog ne može ići u pravcu postizanja zajedničkog rešenja", rekao je predsednik Nikolić.

"Po Ustavu Srbije spoljašnja i unutrašnja politika je u rukama Vlade Srbije, moje je da kontrolišem da li se to obavlja u okviru Rezolucije, moje nije da dogovaram", rekao je predsednik Srbije i dodao da sastanak, kao upoznavanje, može da se oceni kao koristan, ali da je problem što nije bilo zajedničkih tema o kojim može da se priča i traži rešenje.

Predsednik je naglasio da se na "današnjem sastanku kretao u okviru Rezolucije".
Foto: Sajt EU
Predsednik je naglasio da se na "današnjem sastanku kretao u okviru Rezolucije".

"Očigledno je da svi ljudi koji razgovaraju sa našim predstavnicima, insistiraju da se radi o nezavisnoj državi, a to ne može", ocenio je Nikolić. Na molbu da prokomentariše spekulacije da je ovaj sastanak samo "poslednji korak ka priznavanju" kosovske nezavisnosti, Nikolić je rekao da susret "sigurno nije motivisan željom da priznamo Kosovo, već da se strasti smire":

"Sigurno da nije današnji sastanak motivisan željom Srbije da se prizna Kosovo, želja Srbije je potpuno jasna - poslednja stvar koju bih u životu uradio je da pristanem, prihvatim Kosovo kao nezavisnu državu", rekao je Tomislav Nikolić gostujući u vestima B92.

Predsednik Nikolić je Tanjugu rekao da ovaj sastanak nije "ni protokolaran, ni istorijski". On je novinarima nakon sastanka rekao da EU ne traži priznanje Kosova.

Nikolić je istakao da Srbija parlamentarnom Rezolucijom preopoznaje specifičnost teritorije KiM i na toj teritoriji nezavisno sudstvo, predsednika, vladu, parlement, ali da isto tako postoje i zajednice - srpska, romska - koje bi morale da imaju izvestan autonomni status u okviru toga.

Predsednik Srbije je naglasio da je na sastanku u potpunosti preneo stavove iz Rezolucije Narodne skupštine. "Poručio sam da je to okvir iz koga neće izlaziti pregovarači koji u ime Srbije budu vodili dalji dijalog", podvukao je Nikolić.

Nikolić je ocenio da je ovo ipak dobro za početak, jer je otvorena "knjiga dogovora", ali da ne zna koliko će to trajati. "Na kraju krajeva, nije ni važno. Bolje je da dugo razgovaramo i da nekada i nekako dođemo do rešenja, s tim što, ukoliko pozicija Prištine ostane takve črsta i nepromenjena da je to jedna nezavisna država, koju istina ne prepoznaju UN, teško da možemo da se dogovorimo", rekao je predsednik Srbije.

On je rekao da, dok postoje ovakve UN, bez saglasnosti Srbije nema nezavisnosti Kosova i Metohije i da ne razume zašto se onda ne bi dogovarali o nekakvom drugom rešenju koje bi omogućilo da se živi bolje ne samo na teritoriji Srbije, već na celom Balkanu.

"Ne postoji drugo rešenje izuzev dogovora, a ukoliko biste pažljivo čitali Rezolucije Narodne skupštine, shvatili biste da je Srbija ponudila rešenje koje KiM u ovo vreme i za ove prilike omogućava da se potpuno ostvari i razvija bezmalo kao da je nezavisna država, ali zaista ne očekujte ni od jedne države u svetu da tek tako, bez konsultovanja građana, prizna nezavisnost bilo kog dela teritorije" kazao je Nikolić.

On je dodao da treba pogledati koliko država nije priznala nezavisnost Kosova i Metohije, jer znaju da bi im se time otvorili problemi koje sami više ne bi mogli da reše.

Upitan kada može da se očekuje ponovni susret, Nikolić je za Prvu televiziju rekao: "Samo ukoliko bude rezultata na ostalim nivoima, u tehničkim dogovorima predstavnika vlada. Onda je vreme da i mi to potvrdimo autoritetom", rekao je Nikolić.

Što se tiče sastanka sa visokom predstavnicom, Nikolić je rekao da Eštonova nije iznela nijedan razlog za sumnju da u aprilu nećemo dobiti pozitivan izveštaj. O tome, ali i kako Nikolić ocenjuje situaciju u aktuelnoj Vladi Srbije, pročitajte u odvojenoj vesti. Na pitanje kada će doći do sledećeg susreta sa Jahjagom Nikolić je rekao da je sada na redu implementacija dogovora i da se očekuje da se oko 20. februara sastanu predsednik Vlade Srbije i predsednik vlade privremenih institucija u Prištini.

On je dodao i da mu Eštonova nije rekla da postoje nove teme i da se sada sve "vrti" oko toga da li Srbija može da ispuni uslove koje je postavila EU, kao i da li to može da bude do aprila.

"Ja znam da snosim odgovornost za sve što sam predložio i što je usvojeno, ali ne bežim od toga da uvek odgovaram i za ono što dogovori predsednik vlade ukoliko se kreće u okvirima koje mu rezolucija nameće. A daj bože da dogovori nešto iz Rezolucije, ja ću dotrčati ovde da čekam taj sastanak kad vidim da je tako", rekao je Nikolić.

"Osluškujemo poruke iz Nemačke, ali se ne rukovodimo njihovim željama"

Predsednik Srbije izjavio je večeras u Briselu da Srbija osluškuje poruke iz Nemačke, ali se ne rukovodi željama onih koji su za priznavanje Kosova.

"To što čujem od nemačkih parlamentaraca mi samo pomaže da donosim odluke koje sam već doneo zahvaljujući Ustavu, Rezoluciji i platformi. Srbija nema drugi put, taj put koji je Srbija opredelila za KiM nije uzana staza, već široka, na kojoj Albanci mogu da se nađu i može da pomogne da živimo bolje", rekao je predsednik Srbije, odgovarajući na pitanja novinara kako komentariše izjave nemačkih parlamentaraca o potrebi priznavanja Kosova i o indirektnom priznanju.

"Zašto bismo mi slušali izjave onih koji su za priznavanje?", primetio je Nikolić, ali je istakao da je važno osluškivati poruke iz Nemačke, jer ta zemlja, kako je rekao, može biti glavna prepreka u otvaranju pregovora sa EU.

On je rekao da mu je visoka predstavnica EU Ketrin Ešton večeras prenela da je nemačka kancelarka Angela Merkel zadovoljna razgovorom koji je sa njim imala u Čileu i temama koje su otvorene.

"Kancelarka je veoma zadovoljna temama koje smo pokrenuli i rekla je da je razgovor bio veoma dobar i kostruktivan", rekao je NIkolić novinarima posle trojnog sastanka sa Eštonovom i predsednicom privremenih institucija u Prištini Atifetom Jahjagom.

On je dodao i da Eštonova nije imala ništa negativno da kaže o napretku koji je Srbija načinila u ispunjavanju kriterijuma Evropske komisije, koji su neophodni za otvaranje pregovora o članstvu u EU.

"Srbija će uraditi sve što može, a EU ima svoje principe, pravila i probleme i svoja rešenja. Kada se budemo u to uklopili i mi ćemo konačno moći i ovde u Briselu da se osećamo kao kod kuće", rekao je Nikolić.
Foto: Sajt EU
Visoka predstavnica Ketrin Ešton se nakon sastanka obratila pismenim saopštenjem medijima, u kome je, između ostalog, navedeno da su je predsednici tokom današnjeg razgovora uverili u privrženost dijalogu.

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga je današnji sastanak sa Nikolićem ocenila kao konstruktivan i izjavila da je to bio susret predsednika dve suverene i nezavisne zemlje.

Ostale reakcije povodom današnjeg susreta pročitajte ovde.

Trojni sastanak predsednika Srbije Tomislava Nikolića, predsednice privremenih institucija u Prištini Atifete Jahjage i visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton počeo je oko 17.30, a završen je oko 18.30 sati.

Sastanak je trajao oko 50 minuta, iza zatvorenih vrata, u zgradi Evropske spoljne službe (EEAS), na briselskom trgu Šuman.

Sastanku su prisustvovali i savetnik predsednika Srbije za spoljnu politiku Marko Đurić i savetnik Jahjage Ramuš Tahiri.

Prethodno se visoka predstavnica EU odvojeno sastala sa Nikolićem i Jahjagom. Ti odvojeni sastanci su održani između 16 i 17.30 časova.

Atifete Jahjaga je ranije, na ulasku u sedište evropske diplomatije, u prolazu kratko rekla novinarima da se sa srpskim predsednikom Tomislavom Nikolićem sastaje kao predstavnica suverene, nezavisne države.

"Ovde smo ravnopravni. Ovo je otvaranje novog poglavlja na našem putu evroatlantskih integracija", rekla je ona. Ovo je prvi sastanak predsednika Srbije s kosovskom predsednicom, uz posredovanje Eštonove, što, kako je najavljeno u prestonici EU, ima za cilj učvršćivanje dijaloga i dalju normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

Ranije danas sastanku Tomislava Nikolića sa Ketrin Ešton u Briselu prisustvovali su i ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić, otpravnik poslova u Misiji Srbije pri EU Nikola Lukić i savetnik predsednika Marko Đurić, koji je prisustvovao i trojnom sastanku.

Sastanak na najvišem nivou održan je "u sklopu normalizacije odnosa Beograda i Prištine", kako je podvukla Ketrin Ešton u pozivu upućenom Nikoliću i Jahjagi da dođu u Brisel.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

325 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: