"Podrška Srbiji ka evropskom putu"

Vicepremijer Austrije Mihael Špindeleger je nakon razgovora sa Aleksandrom Vučićem rekao da će Austrija intenzivno podržati Srbiju na evropskom putu.

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 29.11.2012.

13:23

Default images

Podržaće Srbiju i u sprovođenju reformi, što uključuje normalizaciju odnosa s Prištinom, dodao je Špindeleger.

On je dodao da u Srbiji postoji izuzetno zalaganje ka budućnosti i da će se u Beč vratiti sa željom da se odnosi dve države još više intenziviraju.

"To smo uradili i na početku godine, kada smo u okviru EU, u zajedničkom pismu sa Francuskom i Italijom, uspeli da postignemo status kandidata za Srbiju", rekao je šef diplomatije Austrije.

"Deo toga jeste normalizovanje odnosa sa Prištinom. To nam je veoma bitna stavka, a osim toga, u to spadaju i ostali preduslovi koje treba da ispuni zemlja, buduća članica EU", rekao je Špindeleger.

Austrijski zvaničnik je novinarima rekao da je, pored evropske perspektive Srbije i procesa reformi, tema razgovora sa Vučićem bilo i pitanje privredne saradanje.

"Kada je reč o privrednoj saradnji, zajednički smo razvijali ideje kako bismo mogli da animiramo ulagače iz Austrije da više investiraju u Srbiju" ,rekao je Špindeleger.

On je dodao da će u vezi s tim na proleće organizovati privredni forum u Beču, a zatim i u Beogradu sličan ili sastanak na višem nivou, za sve austrijske privrednike kako bi se povezale privredne komore dveju država.

"Iako je Austrija poslednjih godina mnogo investirala u Srbiju, naravno da ima uvek prostora da se to poveća.To je dobro za austrijske kompanije, ali prvenstveno za građane Srbije koji će raditi u tim kompanijama i poboljšati svoj život", rekao je Špindeleger. On je pohvalio borbu protiv korupcije u Srbiji, posebno anganžman svog kolege Vučića i istakao da je ta borba pozitivno prihvaćena među austrijskim privrednicima.

Vučić je istakao da je Austrija jedan od najvećih investitora u Srbiji, zbog čega je zamolio Špindelegera da ohrabri investitore te zemlje da dođu, uz poruku da će srpska vlada učiniti sve da poboljša investicioni ambijent.

"Zato sam i rekao da u skorije vreme donosimo zakon o javnim preduzećima i zakon o javnim nabavkama, koji će napraviti povoljniji ambijent za dolazak stranih kompanija i ulaganje", rekao je Vučić. Vučić je rekao da je od austrijskog vicekancelara zatražio da mu kaže šta sve Srbija može da učini kako bi privukla austrijski kapital i naglasio da je Špindeleger pružio tome svaku vrstu podrške i zainteresovanost za dalja i veća ulaganja tamošnjih investitora u Srbiju.

Govoreći o EU, Vučić je rekao da su tema razgovora bile i prepreke s kojima se Srbija susreće na putu ka EU.

"Srbija zna svoje obaveze i ona te obaveze ispunjava. Ne ispunjava ih jer neko svaki dan vrši pritisak i ucene, već zato što moramo da razmišljamo o budućnosti naše dece, kako će moći da žive u blagostanju i da ne prolaze kroz ono kroz šta mi danas prolazimo", rekao je Vučić.

On je na kraju pozvao Špindelegera da bude češći gost Srbije, da bi se međusobni odnosi unapređivali na najvišem nivou.

"Mislim da smo uspeli da pronađemo ne samo zajednički jezik, već i za nijansu više od uobičajenog diplomatskog odnosa. Srbija i Austrija imaju mnogo toga što ih veže u prošlosti, ali mi želimo da gledamo u budućnost i da im poručimo da su uvek dobrodošli i da mogu da očekuju najbolju saradnju", zaključio je Vučić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: