Priština: OVK se borila za slobodu

Kosovski premijer Hašim Tači pozdravio je oslobađajuću presudu Ramišu Haradinaja i pozvao građane da to proslave dostojanstveno i ponosno.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 29.11.2012.

10:50

Default images

"Tači, Vlada i građani naše zemlje su sa radošću primili odluku Haškog tribunala o oslobađanju od svih optužbi koje su bile podignute protiv bivšeg premijera Kosova Ramuša Haradinaja, Idriza Baljaja i Ljahija Brahimaja. Premijer Tači čestita svim građanima Kosova na ovoj očekivanoj pobedi i poziva ih da dostojanstveno i ponosno proslave", navedeno je u saopštenju.

Kako se ističe, Tači tvrdi da je borba za slobodu i nezavisnost bila pravična i sveta, smatrajući da je to potvrđeno danas i da će se potvrditi i u slučaju Fatmira Ljimaja i njegovih saboraca.

Po Tačiju, predugo vođenje ovog procesa iziskivalo je strpljenje i veru u međunarodnu pravdu, koja je danas nagrađena zasluženom i pravičnom odlukom Haškog tribunala.

Kosovska predsednica Atifete Jahjaga takođe je izrazila zadovoljstvo zbog odluke Haškog tribunala da oslobodi Haradinaja i njegove saborce, a pogotovo što se Haradinaj vraća porodici i Kosovu da bi, kako je saopšteno iz njenog kabineta, nastavio doprinos konsolidaciji i jačanju demokratskih procesa kroz koje prolazi Kosovo.

"Današnja odluka Haškog tribunala za gospodu Haradinaja i njegove saborce Idriza Baljaja i Ljaha Brahimaja je još i dokaz da je naša borba bila pravićna i da vođe te oslobodilačke borbe nisu krivi za zloćine za koji su optuženi", tvrdi Jahjaga.

Ministarstvo spoljnih poslova Kosova je saopštilo da je Haški tribunal dokazao da borba OVK nije bila udruženi zločinački poduhvat, već borba za slobodu.

"Kosovo poštuje sve žrtve, ali je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju dokazao da rat OVK za oslobođenje Kosova nije bio 'udruženi zločinački poduhvat', već borba za slobodu, objavilo je Ministarstvo na svom nalogu na Tviteru nakon izricanja oslobađajuće presude Ramušu Haradinaju u Haškom tribunalu.
Slavlje u Prištini (Beta, AP)
Prvi potpredsednik Alijanse za budućnost Kosova Blerim Šalja najavio je "velike promene" u politici Kosova nakon povratka lidera te stranke Ramuša Haradinaja.

"Alijansa ne može sedeti skrštenih ruku. Ako ima mogućnosti da se aktivira u Vladi, u izvršnoj vlasti, mi ćemo to uraditi, pošto smatramo da je zemlji potrebna velika promena", rekao je Šalja na konferenciji za novinare u Prištini. On je ostavio otvorenu mogućnost uključivanja te stranke u vladu Kosova, bez obzira na to da li će Haradinaj biti premijer.

Poslanica skupštine Kosova iz Haradinajeve stranke Donika Kada Bujupi je zajedno sa građanima pratila presudu. Ona je rekla da su bili uvereni u njegovu nevinost i da je Haradinajevim oslobađanjem pobedio ne samo Ramuš i njegovi saborci, već Kosovo u celini, Albanci, jer je triumfovao pravedni rat OVK.

Demokratski savez Kosova i Socijaldemokratska partija Kosova takođe su pozdravile odluku o oslobađanju od svih optužbi lidera Alijanse za budućnost Kosova i njegovih saboraca Ljaha Brahimaja i idriza Baljaja.

"DSK smatra da današnja odluka još jednom potvrđuje da su napori i borba Albanaca Kosova za slobodu bili pravični. DSK je uvek verovala u vrednosti napora Albanaca i u oslobodilačku borbu“, kaže se u saopštenju DSK, a SDP je poručila da su u novembarskim prazničnim danima primili najbolju moguću vest o oslobađanju Ramuša Haradinaja i njegovih saboraca Ljaha Brahimaja i Idriza Baljaja.

Otac haškog optuženika Ramuša Haradinaja, Iljmi, rekao je da je oslobađajuća presuda njegovom sinu pobeda za Kosovo i za Oslobodilačku vojsku Kosova.

Iljmi Haradinaj je izjavu dao u rodnom selu Ramuša Haradinaja Glođane, u opštini Dečane, u kući prepunoj rodbine i ljudi koji su pratili izricanje presude u Haškom tribunalu. "Još jednom je potvrđena čistota borbe OVK", rekao je Iljmi Haradinaj.

Albanski premijer Salji Beriša izrazio je zadovoljstvo zbog oslobađajuće presude bivšem komandantu takozvane OVK Ramušu Haradinaju pred Haškim tribunalom, ocenjujući da to predstavlja "trijumf međunarodne pravde".

"Oslobađanje Ramuša Haradinaja bila je najbolja vest za Albance ovih dana", izjavio je šef Berišinog kabineta.

Kako je prenela albanska agencija ATA, Beriša je ocenio da je oslobađanje Haradinaja, "bivšeg komandanta OVK i borca za slobodu koji je mnoge ljude zaštitio od varvarstava, trijumf međunarodne pravde".

"Nikada nisam imao ni tračak sumnje u vezi sa pravdom i nevinošću Haradinaja i dopustiću sebi da iskoristim priliku i pozovem ga u Albaniju na ovaj veliki dan i na ovu veliku godinu", rekao je Beriša.

Inače, kako javlja dopisnik B92, stanovnici Glođana su odmah nakon izricanja presude započeli proslavu. Takođe, očekuje se da će Haradinaj oko 16:30 stići na prištinski aerodrom.

Tribunal je jutros drugi put oslobodio bivšeg vodju OVK Ramuša Haradinaja krivice za zločine nad civilima na zapadu Kosova 1998. godine. Zajedno sa Haradinajem, tadašnjim zapovednikom albanske paravojske u području Dečana, oslobođeni su i njemu potčinjeni Idriz Baljaj i Ljah Brahimaj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

23 h

Podeli: