Arhiepiskop bio agent Sekuritatee

Vrhovni sud Rumunije potvrdio je da je arhiepiskop Sućave Pimen Zajane bio saradnik tajne službe Sekuritatee u vreme vladavine predsednika Nikolaja Čaušeskua.

Izvor: Tanjug

Petak, 26.10.2012.

19:38

Default images

Sud je, naime, odbacio žalbu arhiepiskopa na objavljivanje podataka o njegovoj delatnosti, tvrdeći da to nije bio "agentski rad u pravom smislu".

Kako je prenela Verska informativna agencija (VIA), on je jedan od najstarijih rumunskih arhijereja, rođen 1929. godine.

Pimen je još kao monah i arhimandrit izveštavao Sekuritateu o posetiocima manastira u kojima je živeo i njegovim utiscima o njima, posebno o strancima.

U arhivi tajne službe, Pimen se pod pseudonimom "Petru" pojavljuje 40.160 puta.

Posebno su zanimljivi za službu bili njegovi izveštaji o posetama inostranstvu, više puta Americi.

Inače, arhiva Sekuritatee je dostupna javnosti.

Pimen nije jedini arhijerej koji je bio dobrovoljni saradnik tajne službe. Najpoznatiji je slučaj banatskog mitropolita Nikolaja Korneanua, rođenog 1923. On se pre više godina javno izvinio vernicima i sveštenicima zbog teškoća koje su imali zbog njegovih izveštaja, neki su bili osuđeni na višegodišnje kazne zatvora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: