Davutoglu: Turska je prijatelj BiH

Ministar spoljnih poslova Turske Ahmet Davutoglu i predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović razgovarali su u Sarajevu o bilateralnim odnosima.

Izvor: B92

Petak, 04.05.2012.

15:10

Default images

Posebna pažnja posvećena je pitanju predstojećih lokalnih izbora u Srebrenici.

Izetbegović je istakao da su dobri odnosi "sa globalno uticajnom i dobronamernom Turskom izuzetno značajni za BiH".

On je, povodom Srebrenice, rekao da ona treba da ima poseban status u izbornom procesu i dodao da međunarodna zajednica ima odgovornost da se aktivno uključi u pronalaženje pravednog rešenja za izborni status tog grada, kojim bi se omogućilo da svi stanovnici prema popisu iz 1991. godine, bez obzira na njihovo trenutno mesto prebivališta, imaju pravo glasa na lokalnim izborima.

Dvojica zvaničnika takođe su izrazili očekivanje da će BiH na predstojećem samitu NATO u Čikagu dobiti odobrenje da u septembru započne svoj prvi godišnji državni program u okviru Akcionog plana za članstvo.

I član Predsedništva BiH Željko Komšić razgovarao je u odvojenom susretu sa Davutogluom o približavanju BiH EU i NATO.

Komšić i Davutoglu su ocenili da su odnosi u regionu sve bolji, a član Predsedništva BiH je naglasio da je budućnost svih zemalja u regionu EU i NATO, kao i da bi nakon pristupanja moglo doći do nove istorijske faze u njihovim odnosima - bez međusobnih sukoba i konflikata.

Turski ministar je ponovio da Bosna i Hercegovina ima iskrenog prijatelja u Turskoj i njenom narodu.

Tokom zvanične posete BIH, šef turske diplomatije je razgovarao i sa visokim predstavnikom Valentinom Inckom o aktuelnim političkim dešavanjima u BiH i učincima procesa formiranja državne vlade.

"Čini se da je period političkog zastoja iza nas. U predstojećem razdoblju građani očekuju od domaćih političara da ubrzaju napore u cilju ispunjavanja obaveza zemlje u vezi sa integracijom u EU i NATO", rekao je visoki predstavnik za BiH.

Incko je zahvalio turskom ministru "na pozitivnoj ulozi Turske u promovisanju odličnih odnosa između zemalja regiona", saopšteno je iz OHR.

Šefu turske diplomatije je danas u Sarajevu uručeno i najviše priznanje Internacionalne lige humanista zlatna povelja "Linus Pauling".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: