Sana: Al Kaida odgovorna za bombu

Teroristička mreža Al Kaida u Jemenu preuzela je odgovornost za samoubilački napad izvršen u subotu kada je u eksploziji ubijeno 26 ljudi.

Izvor: B92

Sreda, 29.02.2012.

22:59

Default images

Bomba je aktivirana ispred predsedničkog kompleksa u gradu Makala u južnoj jemenskoj provinciji Hadramut, samo nekoliko sati pošto je novi jemenski predsednik Abd-Rabu Mansur Hadi položio zakletvu u parlamentu u Sani.

Al Kaida je u saopštenju navela da je izvršila napad kao znak upozorenja Sjedinjenim Američkim Državama da se ne mešaju u unutrašnje stvari Jemena i kao odgovor na rat američkih snaga protiv islamskih u toj državi, prenela je američka agencija AP.

Tokom nemira koji su trajali godinu dana protiv predsednika Ali Abdulaha Saleha, pripadnici Al Kaide preuzeli su kontrolu nad mnogim gradovima i teritorijom na jugu Jemena gde jemenska vlada nema kontrolu.

Američka vlada smatra jemenski ogranak Al Kaide za najjači te terorističke grupe, navodi AP.

Napad se dogodio samo nekoliko sati pošto je novi jemenski predsednik Abd-Rabu Mansur Hadi položio zakletvu u parlamentu u Sani.
Na predsedničkim izborima, više nalik izjašnjavanju na referendumu, održanim 21. februara Hadi je osvojio 99,8 odsto glasova, odnosno dobio je 6.635.192 glasa, uz odziv od 66 odsto glasačkog tela.

Sada već bivši predsednik Saleh (69), koji je na vlasti bio 33 godine u Jemenu, vratio se u petak u zemlju, posle lečenja u Sjedinjenim Američkim Državama od povreda zadobijenih u atentatu prošle godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

15 h

Podeli: