Plate direktora ostaju iste

Direktorima u javnim preduzećima neće biti smanjene plate, a menadžeri neće imati pravo na bonuse, preporuka je koju bi Vlada trebalo da razmatra iduće nedelje.

Izvor: B92

Petak, 13.02.2009.

12:21

Default images

Kako navodi list Blic, direktori će o visinama plata morati da obaveste premijera, ali i da te podatke objave na Internet stranici preduzeća. Poverenik za informacije pozdravlja odluku da plate konačno postanu javne, a u organizaciji Transparentnost Srbija kažu da obavezu o objavljivanju informatora o radu i dalje ne poštuju svi koje zakon na to obavezuje.

U tekstu preporuke koji bi Vlada trebalo da usvoji sledećeg četvrtka navodi se da će direktori imati obavezu da kabinetu premijera Cvetkovića dostave iznose svojih plata i obračune po kojima su do njih došli, kao i da sve te podatke objave na Internetu.

Ocenjujući ovakvu preporuku, poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić kaže da je reč o pomaku, jer smo neretko bili u situaciji da čelnici javnih preduzeća odbiju da saopšte visine zarada, iako ih na to obavezuje zakon.

“Informacije o kojima vi govorite nije mogao da dobije Administrativni odbor parlamenta. Da li vi shvatate koji je to raskorak – to je nonsens, to je karikatura. Ovaj napor je za javnost bitan, i ovaj zaključak Vlade koji vi spominjete, koji će verovatno biti iritantan za veći broj građana jer neće smanjivati plate, ali je Vlada rekla nešto drugo – plate će biti javno objavljivane na Internet prezentacijama”, rekao je Šabić.

“Verujem da je važnije da budu javno objavljivane od pitanja kolike su. Kada budu javne, biće i normalnije, videćete“, smatra on.

U organizaciji Transparentnost Srbija smatraju da se većina ovakvih problema – kao što su visine plata u javnim preduzećima i državnim organima, ne bi pojavljivala da se poštuje zakonska obaveza o objavljivanju informatora o radu organa vlasti.

Ni četiri godine od početka primene Zakona, najveći broj organa vlasti, javnih preduzeća i institucija ne objavljuje informatore.

Nemanja Nenadić, programski direktor Transperentnosti Srbija, kaže da istraživanje te nevladine organizacije pokazuje da čak i one institucije koje na svom sajtu imaju informatore, uglavnom ne ažuriraju redovno podatke.

”Od 81 informatora koji su ažurirani, ovaj podatak zaista zvuči alarmantno, svega devet je bilo ažurirano u poslednjih mesec dana, kao što nalaže uputstvo poverenika. Dakle, samo za tih devet vi možete u nekoj većoj meri da se pouzdate da su podaci zaista potpuni i da odražavju trenutno stanje”, naveo je Nenadić.

“Druga krajnost jesu 23 informatora koji nisu ažurirani duže od godinu dana, i tu onda podaci ne odražavaju stvarno stanje, pogotovo kada se uzme u obzir da smo u međuvremenu imali izbore i da je bilo dosta i personalnih promena”, ukazuje on.

Poverenik za informacije kaže da zabrinjava činjenica da u protekle četiri godine za kršenje tog zakona ni jedna državna institucija nije kažnjena.

On podseća da je predviđena novčana kazna od 50.000 dinara, a da je u Ministarstvu kulture i informisanja za nadzor 11.000 subjekata zadužen samo jedan čovek.

“Za nadzor nad 11.000 subjekata, koje možete naći u mom katalogu, Ministarstvo ima jednog čoveka. To je karikaturalno i potpuno je jasno da to nije resurs koji može da obezbedi nadzor, pa samim tim ni pokretanje prekršajnih postupaka”, rekao je Šabić.

“Sistem je postavljen tako kao da se ne želi da on funkcioniše. Pogotovo je problem ovde što zakon krši vlast, dakle vlast koja treba da obezbeđuje primenu zakona ne izvršava svoje zakonske obaveze i, naravno, dovodi u pitanje svoj sopstveni integritet i pravo da tera građane da se ponašaju prema zakonu. Odakle pravo nekome ko ne izvršava svoje obaveze da nekoga drugog tera da izvršava svoje“, ukazao je on.

Informator o radu do kraja 2008. nije objavilo Republičko javno tužilaštvo, ministarstva vera, za telekomunikacije i informatičko društvo, životne sredine i prostornog planiranja, za Kosovo i Meohiju i za infrastrukturu, i Ministarstvo za NIP.

Od ukupno 79 javnih preduzeća, informatore je objavilo samo sedam.

Blic: Teškom mukom do pravilnika

Da direktorima u javnim preduzećima neće biti smanjene plate, a da menadžeri neće imati pravo na bonuse, piše i list Blic pozivajući se na izvore iz Vlade Srbije.

"Direktori će imati obavezu da kabinetu premijera Srbije Mirku Cvetković dostave iznose svojih plata i obračune po kojima su došli do tih iznosa, a zatim i da sve te podatke objave na Internet stranicama svojih preduzeća", navodi list.

Navodi se da će ta preporuka biti na dnevnom redu sednice Vlade Srbije idućeg četvrtka.

Pozivajući se na izvore, list piše da je pravilnik o platama "donet teškom mukom, jer su sve vreme trajali pritisci i lobiranja stranaka da se ne smanjuju plate".

Kako se dodaje, to rešenje je prihvaćeno kao konačan stav Vlade o platama direktora svih 28 javnih preduzeća, iako se u kabinet premijera stigla dva različita predloga - Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu i Ministarstva finansija.

Predlogom koji je potpisao ministar za državnu upravu Milan Marković bilo je predviđeno da plate svih direktora budu izjednačene i u rangu plate premijera - 120.000 dinara. Tim predlogom nije bila predviđena dodatna stimulacija za dobre poslovne rezultate.

U predlogu Ministarstva finansija sugerisano je da se odredi fiksni deo plate direktora, dok bi ostatak iznosa zavisio od toga da li firma ima monopolski položaj ili ne.

Odluka Vlade Srbije da se urede plate direktora javnih preduzeća doneta je u novembru prošle godine, pošto su objavljeni iznosi plata i bonusa koje su sebi odredili pojedini direktori.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: