Del Ponte: Sporo i neizvesno

Del Ponteova ocenila da Srbija sporo napreduje u saradnji s Tribunalom. Ljajić odbacuje kritiku.

Izvor: Beta

Sreda, 03.10.2007.

14:24

Default images

Del Ponteova je ponovila da će ovog meseca Evropskoj uniji dostaviti sveobuhvatnu procenu saradnje Srbije sa Tribunalom.

"Tokom mojih poslednjih poseta Beogradu, svi sa kojima sam se srela, i na političkom i na operativnom nivou, uveravali su me da je Beograd posvećen da u potpunosti sarađuje sa Tribunalom. Ja sam pozdravila tu proklamovanu posvećenost. Međutim, premda smo u poslednja četiri meseca videli neke rezultate, napredak je prilično spor", naznačila je Del Ponteova u pisanoj izjavi.

U izjavi, koju je novinarima pročitala njena predstavnica Olga Kavran, tužiteljka konstatuje da od vlasti Srbije "još uvek čeka dokumente, od kojih je neke zatražila prošle godine", kao i da su optuženi Ratko Mladić, Radovan Karadžić, Stojan Župljanin i Goran Hadžić još na slobodi.

"Ja sam sve više zabrinuta da ovako spor napredak možda neće dovesti do pozitivnog ishoda. Zbog toga želim da ovom prilikom pozovem vlasti u Beogradu da preduzmu efikasniju akciju ka punoj saradnji sa Tužilaštvom", podvukla je Del Ponteova.

Ljajić: Srbija učinila mnogo u pogledu saradnje sa Hagom

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić odbacio je kritike glavne tužiteljke Haškog tribunala Karle del Ponte da je napredak Srbije u pogledu potpune saradnje sa tim sudom spor i da neće dovesti do pozitivnog ishoda.

"I u pogledu saradnje na lociranju preostalih haških optuženika i dostavljanja dokumentacije Srbija je ostvarila značajan napredak i pokazala apsolutnu odlučnost da sve što je potrebno Tribunalu bude dostupno", rekao je Ljajić agenciji Beta.

On je istakao da je Srbija u poslednja četiri meseca učinila niz operativnih mera i aktivnosti na lociranju preostalih haških begunaca i dostavila Haškom tužilaštvu 2.800 dokumenata na 19.500 stranica što je, kako je ocenio, više nego ikada.

"Praktično nemamo zaostalih zahteva i sve zahteve koji pristužu rešavamo u redovnom postupku", kazao je Ljajić dodavši da je problem što za neka dokumenta i zahteve ne postoje materijali jer su uništeni i to su "sporadični slučajevi".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: