Iran prekida saradnju sa IAEA?

Ali Laridžani izjavio da će, u slučaju uvođenja sankcija, Iran prekinuti odnose sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju.

Izvor: B92

Utorak, 25.04.2006.

10:15

Default images

Glavni pregovarač Irana o nuklearnom programu upozorio je i da će, u slučaju da bude napadnut, Teheran prekinuti sa transparentnim radom na svom nuklearnom programu.

Vašington odbija da isključi mogućnost vojne akcije protiv Irana i uporno pokušava da u Savetu bezbednosti izdejstvuje uvođenje sankcija Teheranu. SAD strahuju da Iran nuklearni program koristi za proizvodnju atomskog oružja, što Teheran demantuje.

Iranski predsednik Ahmed Ahmadinedžad izjavio je juče da Savet bezbednosti neće uvesti sankcije Iranu i upozorio da razmišlja o povlačenju iz Sporazuma o nenaoružavanju: "Oni koji govore o sankcijama, imaće više štete jer se ništa bitno neće desiti."

Savet bezbednosti UN dao je rok Iranu da do petka suspenduje aktivnosti na obogaćivanju uranijuma, a Iran je odbacio taj zahtev, uz obrazloženje da ima pravo da obogaćuje uranijum u mirnodopske svrhe. 

Ahmadinedžad se ponovo osvrnuo i na egzistiranje Izraela, rekavši da je ta zemlja veštačka tvorevina koja ne bi trebalo više da postoji: "Prošlo je 60 godina od kraja Drugog svetskog rata, zašto da narodi Nemačke i Palestine sada plaćaju za rat u kome sadašnja generacija nije učestvovala". Iranski predsednik je rekao da "ovaj lažni režim Izraela ne može logično da nastavi da živi".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: