"Slučaj Kljajević&Co"

Grupi osumnjičenih za učešće u organizovanom privrednom kriminalu određena mera zadržavanja do 48 sati.

Izvor: B92

Četvrtak, 13.04.2006.

07:27

Default images

Privedeni su predsednik Trgovinskog suda u Beogradu Goran Kljajević, direktorka Poštanske štedionice Jelica Živković, direktor Kreditno-eksportne banke Sekula Pjevčević, sudija Trgovinskog suda Delinka Đurđević, advokati Jasminu Kojić i Nemanja Jolović, radnik Generalnog inspektorata MUP-a Srbije Dejan Ivezić i Milinko i Mika Brašnjević, član Upravnog odbora OFK Beograd.

Policija traga za bivšim generalnim direktorom C marketa Slobodanom Radulovićem koji je trenutno u Španiji. Portparol Specijalnog tužilaštva u Beogradu Tomo Zorić rekao je novinarima da će javnost biti upoznata s detaljima slučaja kada se za to steknu zakonski uslovi, a ministar finansija Mlađan Dinkić da je zadat najveći udarac privrednom kriminalu i korupciji u Srbiji posle 5. oktobra 2000. i da je organizovana akcija otkrivanja i dokazivanja krivičnih dela trajala osam meseci.

Blic, pozivajući se na izvor iz MUP-a, piše da su hapšenja usledila zbog četiri slučaja za koje su prikupljeni dokazi, a reč je o C marketu, Beku, BIM Slaviji i Robnim kućama Beograd. Sagovornik lista kaže da se u tim slučajevima radi o zloupotrebama u privredi u kojima je država oštećena za više desetina miliona evra. "Istragom je utvrđeno da je iz C marketa izvučeno više od 20 miliona evra. U slučajevima Beko i BIM Slavija radi se o nezakonito uvođenim stečajevima. Pored Kljajevića, koji je stajao na vrhu čitave mreže sudija, stečajnih upravnika i kupaca, uhapšeni su finansijeri nezakonitih radnji. Utvrđeno je da se deo novca korišćen u nezakonitim kupovinama kroz stečajeve odlivao iz Poštanske štedionice i zbog toga je privedena direktorka Štedionice Jelica Živković, dok su Sekula Pjevčević, Brašnjevići i nekoliko advokata bili posrednici u kupovinama preduzeća u stečaju", tvrdi izvor lista iz vrha MUP-a.

Isti izvor najavljuje nova hapšenja i kaže da Služba za borbu protiv organizovanog kriminala priprema dokaze i za nove predmete.

Kako Večernje novosti nezvanično saznaju, na početku osmomesečne policijske akcije praćenja utvrđeno je da najviše informacija može da se dobije od Gorana Kljajevića, zbog čega je praćenje i prisluškivanje, u poslednjih šest meseci, fokusirano na njega.

Prema nezvaničnim saznanjima Glasa javnosti jučerašnja akcija hapšenja zapravo je nastavak afere Kofer. Kako list piše, SBPOK mesecima istražuje odlivanje kapitala iz Poštanske štedionice u Kreditno-eksportnu banku, a iz nje u grupu Iskra, u kojoj je jedan od glavnih igrača direktor KEB-a Sekula Pjevčević, koji je prijatelj čelnice PŠ Jelice Živković. List piše i da je zbog toga, ali i sve češće dnevne nelikvidnosti Štedionice, guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić nedavno tražio smenu Jelice Živković. Međutim, prema pisanju lista, tome se žestoko usprotivio ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić. Jelica Živković je funkcionerka Nove Srbije i navodno predvodi interesnu grupu koja uporno pokušava da Štedionicu izuzme iz nadležnosti NBS i podredi je Ministarstvu za kapitalne investicije, piše list.

Politika navodi da se juče među novinarima pronela informacija i da je zbog celog slučaja na informativan razgovor priveden predsednik Glavnog odbora Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić, što je on za taj list demantovao. "Nije tačno. Praktično sam celog dana bio u Skupštini Srbije, gde sam imao sastanak s ministrom vera Milanom Radulovićem", rekao je Dačić za Politiku.

Sagovornik Pressa iz policije kaže da je akcija policije načela samo vrh ledenog brega.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: