Predstava bez rekvizita i garderobe

Bez scenografije i rekvizita niško Narodno pozorište je premijerom predstave "Mi čekamo bebu", obeležilo svojih 118 godina.

Izvor: B92

Subota, 12.03.2005.

16:41

Default images

Sa palicom za bejzbol umesto violine i cepanicom umesto tenka, igračke, u radnoj scenografiji i u sopstvenoj odeći, glumci niškog Narodnog pozorišta sa gostom Ivanom Bekjarovim, odigrali su premijerno predstavu "Mi čekamo bebu", Stevana Koprivice, u režiiji Miloša Jagodića.

Do tog svojevrsnog presedana u pozorišnom životu došlo je zbog toga što gradska vlast nije dala potreban novac za završetak predstave. Za takvu situaciju umetnici krive političare, a političari najavljuju da će sprečiti dalje zloupotrebe u kulturi i sportu u Nišu.

Glumac Aleksandar Marinković, posebno optužuje dva političara: "Moramo da kažemo da smo u ovakvu situaciju došli voljom dvojice ljudi iz G17plus, Nenada Gaševića i Branislava Jovanovića, koji su svojom  nesuvislom politikom i restriktivnim merama doveli do toga da Niš liči na palanku koje takođe nemaju vrhunski sport i elitnu kulturu."

Gostujuci glumac, Ivan Bekjarev, kaže da ništa ružnije u životu nije doživeo, jer su ga niški političari stavili na stub srama zbog, prema njihovom mišljenju, velikog honorara koji je ugovoren: "Posle svih lagarija, obećanja koja su nam dali, otišla je delegacija, u otprilike ovom sastavu, rekli su nam sutra ćete dobiti novac da možete da izvedete premijeru. To sutra traje 20 dana, znači i dalje lažu."

Odbornik G17 plus, Branislav Jovanović, međutim, objašnjava da novac za predstavu nije  predviđen budžetom i da je, i pored toga, deo para već dat pozorištu: "Išli smo im u susret, i da eventualno ne bi oštetili budžet, mi smo tražili od njih da Bekjarev garantuje da će sam, reprizom predstave, obezbediti 625.000 dinara i mi, smo obećali uplatu. Međutim, oni su nam poslali ovakav ugovor, koji je neprihvatljiv i mi nećemo više da plaćamo promašene projekte ovog grada."

Sudeći prema reakciji, publici se predstava "Mi čekamo bebu" dopala. Izvesna je još samo prva repriza, a onda, ukoliko ne bude para za dekor, kostime i rekvizite, ni predstave najverovatnije neće biti, javlja dopisnik B92 iz Niša, Aleksandra Stanković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: