Ilić: Cena legalizacije 100 evra

Svi nelegalno sagrađeni objekti u Srbiji biće katastarski uknjiženi i na taj način će steći status legalnih objekata.

Izvor: Tanjug

Sreda, 19.09.2012.

14:30

Default images

Kako je rekao ministar građevine Velimir Ilić prosečna cena uknjiženja za kuću iznosiće oko 100 evra.

To će omogućiti izmene i dopune Zakona o premeru i katastru, planiranju i izgradnji koje bi trebalo već za dvadesetak dana da se nadju u skupštinskoj proceduri, a treba da budu usvojene do kraja godine, rekao je Ilić novinarima nakon sastanka sa predstavnicima svih opština i gradova u Srbiji.

Ilić je rekao da u Srbiji ima oko 700.000 nelegalnih objekata za koje su podneti zahtevi za legalizaciju i još oko 500.000 objekata čiji vlasnici to ne žele da učine.

On je kazao da katastarska legalizacija podrazumeva da će za prosečnih 100 evra moći da se legalizuje objekat jer će uknjižbom u katastar ti objekti imati pravni status kao i oni koji su ranije legalizovani po redovnoj proceduri.

Ministar je rekao da će biti dovoljno samo da se ponese skica objekta i priloži dokaz o vlasništvu nad zemljištem na imovinu kao i dokaz da tu stanuje onaj ko želi da uknjiži objekat. Ilić je objasnio da ima puno nerešenih imovinsko prvnih problema zbog vlasništva nad zemljištem, jer na primer nasledinici iz nekih zemalja uopšte ne žele da se bave sudskim sporovima.

Zbog toga će, prema rečima ministra, svi oni koji žive u nekom objektu u dužem vremenskom periodu postati i vlasnici zemljišta ukoliko se niko ne bude pokrenuo sudski spor prilikom uknjiženja. Ilić je kazao da će biti predvidjen žalbeni postupak koji je će najverovatinije biti 60 ili 90 dana i ukoliko se niko ne bude žalio, vlasnik objekta će postati i posednik zemjišta gde se nalazi objekat. Ministar je istakao da je takva vrsta legalizacije trenutno najbolje i jedino moguće rešenje da se okonča legalizacija koja je veliki problem u prethodnih 20 godina.

On je kazao da bi bilo besmisleno sad tražiti gradjevinske dozvole i fiktivne projekte, kao i priključke za vodu i struju, kada to sve već postoji godinama za neke objekate. Svi koji budu hteli da grade nove objekte moraće, prema rečima Ilića, to da učine po važećoj proceduri i traže kao i do sada dozvole koje će biti pojednostavljene. Država će imati veliku korist od poreza na imovinu kada svi objekti budu uknjiženi u Srbiji, zaključio je ilić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: