Svet

Ponedeljak, 13.07.2015.

07:43

Cerar napustio samit - sporna samo jedna tačka

Slovenački premijer Miro Cerar izjavio je da je ostala još samo jedna sporna tačka u razgovorima na samitu Evropske unije, koji je ušao u drugi dan.

Izvor: B92

Default images
Foto: Thinkstock

Cerar, koji je jutros napustio razgovore, na svom tviter nalogu je objavio da je ostalo otvoreno još samo jedno pitanje, ali nije naveo o čemu se radi.

Gardijan piše da ukoliko su raniji izveštaji tačni da grčki premijer Aleksis Cipras nije uspeo da se izbori da Međunarodni monetarni fond ne nadgleda sprovođenje trogodišnjeg programa spasavanja, onda kao poslednji kamen spoticanja ostaje zahtev koji se tiče privatizacije.

Reč je o kontroverznom zahtevu Nemačke da Grčka „parkira“ 50 milijardi evra imovine izvan Grčke, verovatno u Luksemburgu, koji bi bili neka vrsta obezbeđenja za nove zajmove i da obezbedi da se prihodi od privatizacije koriste za otplatu duga.

Gardijan piše da je Grčka na taj predlog odgovorila da je najviše što mogu da ponude da to bude 17 milijardi evra imovine.

Maratonski pregovori Grčke i njenih kreditora trajali su celu noć, a prema poslednjim informacijama, rano jutros je napravljena pauza za poslednje konsultacije.

Pre toga su odvojeno još jednom razgovarali predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, nemačka kancelarka Angela Merkel, predsednik Francuske Fransoa Oland i na drugoj strani premijer Grčke Aleksis Cipras, kojem su sagovornici predložili kompromis, javio je AFP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

9 h

Svet

Odluka na stolu: Nemačka udara na Kinu?

Vodeći nemački političari, uključujući kancelara Olafa Šolca, razmatraće uskoro mogućnost donošenja odluke o primoravanju telekomunikacijskih operatera da obuzdaju upotrebu opreme koju proizvode kineski Huavej i ZTE.

9:46

18.5.2024.

1 d

Podeli: