Nedimović: Srbija nema, a to je jedini lek

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović ocenio je da Srbija ima jako plitko poljoprivredno tržište.

Srbija

Izvor: Tanjug

Nedelja, 28.08.2016.

16:36

Nedimović: Srbija nema, a to je jedini lek
Foto: Tanjug

On je objasni da Srbija nema prerađivačke komplekse, koji su jedini lek za cenu proljoprivrednih proizvoda.

Nedimović je na konferenciji za štampu u Pančevu kazao da je poljoprivreda usko povezana sa trgovinom i da je najgora opcija kada se prodaju osnovni poljoprivredni proizvodi zbog male dodatne vrendosti.

''Mormao brzo da izađemo sa konkretnim merama da prerađivačkim kapacitetima damo podsticaj. Neophodno je da okrenemo stvar naopačke i da krenemo sa tržištima koja posedujemo, te da za njih pravimo prerađivačke kapacitete'', podvukao je Nedimović.

On je ukazao da imamo problem sa brzinom izvoza, da sa nekim zemljama imamo zastarele propise još iz doba SFRJ, te da te administrativen prepreke treba ukloniti.

Taj problem se najbolje vidi u svinjarstvu i stočarstvu, gde postoji problem sa EU zbog vakcinacije od svinjske kuge, pa sveže meso ne možemo da izvozimo.

Kako podseća s tim u vezi postoji problem oko izvoza svinjskog mesa u Rusiju, jer transportom kamionima to nije moguće pošto bi se moralo proći kroz zemlje EU, pa se roba izvozi brodom preko Crne Gore.

Nedimovcih je najavio da će u vezi otvaranja tržišta i uklanjanje barijera za dve nedelje izneti kratkoročne i srednjoročne planove ministva.

Što se cene suncokreta tiče, ministar poljoprivrede je istakao da će ove nedelje imati sastanak sa proizvođačima, i da ove godine imamo bolji rod nego ikada ranije.

''Imamo stalnu potrebu za boljim rodom, ali to dovodi do pada cena. Prerađivački kompleksi su jedini lek'', uveren je Nedimović dodajući da će se, u vezi suncokreta, voditi razgovori o izvozu u Bosnu i Hercegovinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: