Srbija

Subota, 19.04.2014.

09:50

Zamaglite zasade, ublažite štetu

Sneg koji je padao prethodnih dana naneo je najviše štete malinjacima, dok na drvenastim voćkama šljive, jabuke, kruške, višnje, breskve direktnih šteta nema.

Izvor: Tanjug

Default images

Štete su se pojavile na starijim zasadima autohtonih sorti šljiva, gde je bilo lomljenja stabala, pod teretom teškog i vlažnog snega, precizirao je stručnjak Instituta za voćarstvo u Čačku, Milan Lukić.

Lukić je za RTS rekao da su one minimalne, s obzirom da je takvih zasada relativno malo, i da su u pitanju, po pravilu, zasadi na kojima se ne primenjuje ni minimum agrotehničkih mera, prvenstveno rezidba i slično.

Indirektne štete se mogu javiti do kraja aprila, zbog mraza, jer mogu da izmrznu tek zametnuti polodovi, ali može da bude i slabijeg zametanja i oplođenja kod voćaka kod kojih taj proces još nije završen, kazao je on.

Lukić voćarima savetuje zamagljivanje zasada paljenjem vatri, koje mogu da ublaže posledice. Prema njegovim rečima, orošavanje je jedini pravi način zastite od mraza, ali su mogućnosti jako ograničene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Svet

Uvode novu novčanicu: Inflacija uzima danak

Zbog dramatičnog skoka inflacije u Argentini poslednjih meseci vlada u Buenos Ajresu povećala je veličinu svoje najveće novčanice u opticaju sa 5.000 na 10.000 pezosa, koja vredi oko 10 dolara.

14:39

9.5.2024.

1 d

Podeli: