Srbija

Utorak, 05.07.2011.

18:07

Drašković: Smeta moja apolitičnost

Rodoljub Drašković tvrdi da ima indicija "da određenim političkim krugovima smeta uspeh poslovnog sistema Svislajon Takovo".

Izvor: Tanjug

Default images

On navodi da razlozi za to mogu biti „apolitičnost poslovnog sistema koji nije namenjen nijednoj političkoj opciji, već se bez ičije pomoći bavi privrednom delatnošću".

Drašković je poručio zaposlenima da budu sigurni da neće dopustiti da ih "iko dovede na prosjački štap", kao i da će se zajedno sa rukovodstvom raditi na iznalaženju rešenja.

Kompanija Svislajon Takovo poslala je Komercijalnoj banci ponudu sa dve moguće opcije za rešenje problema u vezi sa blokadom računa tog preduzeća na iznos od oko deset miliona evra. Podsetimo, račun konditorske kompanije Svislajon Takovo, je blokirala Komercijalna banka, na osnovu odluke Apelacionog suda, zbog duga većeg od 975 miliona dinara ili oko deset miliona evra.

"Ponudili smo Komercijalnoj banci dve opcije rešenja datog problema. Jedno rešenje je da ta banka kompaniji Takovo odobri konverziju duga u kredit do okončanja revizije predmeta pred Kasacionim sudom i u tom postupku skine blokadu sa računa, odnosno povuče nalog za prinudnu naplatu", izjavio je Drašković.

On navodi da je "druga ponuda Komercijalnoj banci upućena od strane Koncerna Svislajon Takovo da otkupi dug Takova u visini od 2,2 miliona evra, koju je utvrdila komisija veštaka".

Ističući da su problemi zbog blokade računa višestruki, Drašković je objasnio da kompanija Takovo nije sposobna da plati dug i deblokira račun, da održi proizvodnju i gubi poziciju na tržištu.

Drašković je rekao da je pred Kasacionim sudom pokrenut zahtev za reviziju postupka, a priprema se i tužba pred Međunarodnim sudom u Strazburu, ukoliko Kasacioni sud donese odluku nepovoljnu po to preduzeće.

Vlasnik Svislajona je poručio da će se svim sredstvima boriti da očuva firmu, na čije funkcionisanje je upućeno i više od 70 kooperanata iz gornjomilanovačke regije.

Kompanija Svislajon Takovo neće propasti i borićemo se da očuvamo poziciju na tržištu, kao i radna mesta 700 radnika, poručio je Drašković.
Drašković je naveo da je u kompaniju Takovo došao krajem 2002, nakon što je koncern Svislajon kupio kompaniju Takovo i da su njegovim dolaskom svi nagomilani problemi rešeni u vrlo kratkom roku.

"Od kompanije Takovo, uz ogromnu žrtvu i finansijska ulaganja stvorili smo jedno od najuspešnijih preduzeća i dokazali da je to najuspešnija privatizacija u zemlji", naveo je Drašković, dodajući da ta firma danas raspolaže proizvodnim kapacitetima i tehnologijom po kojima pripada samom vrhu Evrope.

Drašković je, na kraju objasnio, da to što je Takovo u problemu ne znači da su i ostale firme. Novca, tvrdi on, ima, jer je koncern ostvario značajnu dobit lane, kao i u prvih šest meseci ove godine, ali su ta sredstva namenjena za nove razvojne projekte.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: