Srbija

Nedelja, 29.05.2011.

19:25

Šoškić: Subvencije nisu za sve

NBS podržava vladine mere za pomoć poljoprivrednicima, ali samo u cilju dobre snabdevenosti domaćih potrošača po pristupačnim cenama.

Izvor: Beta

Default images

Guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić rekao je da Centralna banka smatra da vlada ne treba da subvencioniše primarnu poljoprivrednu proizvodnju u slučajevima kada se proizvodi u početnim fazama prerade izvoze u inostranstvo.

Razlog za to je što se time novac poreskih obveznika, kako kaže, koristi za pomoć stranim kupcima i izvoznicima.

Guverner NBS je upozorio i da "nagli i nedovoljno kontrolisani izvoz ume da ostavi domaće tržište bez dovoljno tih proizvoda pa samim tim i da domaći potrošači imaju visoke cene i visoku inflaciju".

Šoškić je podsetio i da cene hrane i bezalkoholnih pića učestvuju u inflaciji sa 37,8 odsto.

Guverner NBS je istakao da vladine mere treba da pomognu poljoprivrednicima, ali i da obezbede veću ponudu proizvoda na domaćem tržištu i bolje snabdevanje tog tržišta po pristupačnim cenama.

Vlada Srbija trebalo bi da početkom sedmice usvoji uredbu o subvencionisanju registrovanih poljoprivrednih gazdinstava sa 14.000 dinara po hektaru što je iznos jednak prošlogodišnjem, ali i da smanji maksimalnu površinu koju subvencioniše po gazdinstvu na 10 hektara.

Prošle godine subvencije po hektaru, za koje je iz budžeta izdvojeno 120 miliona evra, koristilo je 74.000 registrovanih gazdinstava, a maskimalna površina koja je subvencionisana iznosila je 100 hektara po gazdinstvu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: