Srbija

Sreda, 01.09.2010.

19:48

Ex-Yu železnica kreće u oktobru

Nova zajednička železnička kompanija Srbije, Hrvatske i Slovenije trebalo bi da počne da radi u oktobru, kažu u Ministarstvu za infrastrukturu Srbije.

Izvor: Beta

Default images

Sedište kompanije biće u Sloveniji, koja je članica Evropske unije, a direktor za teretni saobraćaj Železnica Slovenije Igor Hribar navodi da pripreme za osnivanje i početak rada zajedničke železničke kompanije teku po planu.

"Ostalo je još samo da se završe procedure u organima upravljanja", rekao je Hribar.

Predstavnici Srbije, Hrvatske i Slovenije potpisale su krajem jula deklaraciju kojom se podržava osnivanje zajedničke železničke kompanije radi poboljšanja saobraćaja na Koridoru 10.

Tim dokumentom su se tri države obavezale da će raditi na otklanjanju amdinistrativnih ograničenja prilikom prevoza robe i putnika preko graničnih prelaza.

Koridor 10 ide od Nemačke i Austrije, preko Slovenije, Hrvatske i Srbije ka Turskoj.

Cilj kompanije je da se obezbedi veća brzina vozova, tako da se od Ljubljene do Istanbula umesto za 60 sati ubuduće stiže za 35 sati. Procenjuje se da bi konkretna dobit sve tri države na godišnjem nivou bila po 50 miliona evra.

U međuvremenu su Makedonija i Crna Gora iskazale interesovanje za novu kompaniju i pregovori sa predstavnicima tih država su u toku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: