Srbija

Subota, 15.05.2010.

14:10

Od privatizacije 712 miliona evra

Akcijski fond je od 30. aprila 2002. do aprila 2010. privatizovao manjinske pakete akcija u 1.615 kompanija i od prodaje ostvario prihod od 712 miliona evra.

Izvor: Tanjug

Default images

U republički budžet je sukcesivno preneto 661 milion evra, dok je ostatak, dobijen od akcija kompanija u kojima je PIO imao manjinske pakete akcija, prenet u fond.

U prva četiri meseca ove godine, Akcijski fond je prihodovao za budžet tri miliona evra realizacijom prodaje manjinskih paketa akcija u 86 kompanija.

Zakonom o pravu na besplatne akcije i novčcanu naknadu koju građani ostvaruju u postupku privatizacije, Akcijskom fondu su 2008. godine preneti manjinski paketi iz Privatizacionog registra za oko 100 kompanija.

Akcijski fond je objavio i da je zakonom predviđenim metodama prodao 45 manjinskih paketa i ostvario 30 odsto veću vrednost cene akcija u odnosu na cenu kapitala ostvarenu u tenderskim prodajama društvenog kapitala, a ukupno ostvareni finansijski rezultat je 91 miliona evra.

Od ukupnog broja raskinutih ugovora između Agencije za privatizaciju i kupaca (503), Akcijski fond je podsetio da je uspeo ponovo da privatizuje 110 preduzeća, u 153 je imenovao zastupnike kapitala, u 171 firmi je pokrenut stečajni postupak dok je u 69 firme zbog devastiranog zatečenog stanja posle nesavesnog poslovanja bivših kupaca bilo nemoguće imenovati zastupnike državnog kapitala.

Akcijski fond je, shodno usvojenim Izmenama Zakona o besplatnoj podeli akcija i Izmenama Zakona o Agenciji za privatizaciju usvojenim u Skupštini Srbije 5. maja ove godine, preneo svoje nadležnosti Agenciji za privatizaciju u svojstvu pravnog sledbenika i na taj način formalno prestao da postoji kao posebna institucija.

Objava o aktivnostima od 2002. do 2010. godine bila je zakonska obaveza Fonda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

14 h

Podeli: