Srbija

Sreda, 07.04.2010.

19:03

Poleće “Jat er“, Jatu ostaju dugovi

Vlada Srbije trebalo bi da osnuje novo preduzeće za obavljanje avio-saobraćaja umesto „Jat ervejza“, navodi se u dokumentu o kom bi trebalo da raspravlja Vlada.

Izvor: B92, Novosti

Default images

U novom preduzeću, koje će se verovatno zvati ’Jat er' iz postojećeg ’Jat ervejza’ prenose se samo postojeće linije nacionalnog avioprevoznika. U ’Jat ervejzu' ostaju zaposleni koje će određenom dinamikom nova firma preuzimati u skladu sa potrebama. Oni koji su višak biće isplaćeni u skladu sa socijalnim programom koji će biti pripremljen, pišu Novosti.

“Stari” Jat zadržaće dugove, ali i kompletnu imovinu iz koje će se nadomestiti gubici, navodi se u dokumentu koji je pripremio kabinet predsednika Vlade. Time se sprema teren za raspisivanje tendera za strateškog partnera srpskog nacionalnog avioprevoznika. Vlada Srbije će, kako saznaju Novosti, na sednici u četvrtak razmotriti zaključak kojim se, zapravo, otvara proces privatizacije “Jat ervejza”.

Zaključkom Vlade Srbije je, kako nam je potvrđeno, predviđeno i angažovanje privatizacionog savetnika koji bi trebalo da utvrdi koliko zapravo koštaju vazdušne operacije srpskog nacionalnog avioprevoznika, odnosno koja je najniža cena po kojoj strateški partner može da kupi većinski paket nove firme koja će se u Srbiji baviti avioprevozom.

Kako su predstavnici Vlade ranije govorili, ambicija države je da strateški partner bude taj koji će obnoviti nacionalnu flotu, i to sa deset novih aviona. Za ovo je, prema aktuelnim cenama, potrebno od 250 do 350 miliona evra.

“Jat ervejz” trenutno ima 1.230 zaposlenih, što predstavlja značajno smanjenje u odnosu na 1.840 radnika koliko ih je bilo početkom 2009. godine. Kumulirani gubitak nacionalne aviokompanije iznosi 146 miliona evra.

Prošlu godinu Jat je završio zvanično sa dugom od 25 miliona evra. Jat duguje i državi 8.364.000 evra, na ime pozajmice od februara prošle godine.

Ako se vrednuje samo imovina kompanije - avioni, zgrade i prava, onda je reč o maksimalnoj sumi do 150 miliona evra. Ovaj iznos teško da će biti dovoljan za namirenje svih obaveza nacionalnog avioprevoznika.

Jatu neophodan strateški partner

Direktor domaćeg avioprevoznika Srđan Radovanović kaže za B92 da nije iznenađen najavom prodaje i traženjem strateškog partnera za Jat. Povodom najave premijera Mirka Cvetkovića da bi veoma brzo trebalo da bude objavljena strategija Vlade za prodaju Jata, on navodi da je Jatu neophodan strateški partner da bi opstao na tržištu.
On kaže i da se nije osetio prozvanim kada je premijer Srbije Mirko Cvetković nedavno izjavio da je Jat u tako lošem stanju da treba nekome platiti da ga uzme i naglašava da je još polovinom prošle godine, kada ja postavljen na mesto direktore Jata, rekao da je situacija teška. Radovanović kaže da ovakav Jat ne može da zadovolji potrebe ni Srbije, ni Beograda, ni privrede. On dodaje da u krugu od hiljadu kilometara od Beograda ne postoji niti jedan aerodrom sa više od pet miliona putnika godišnje, i navodi da bi to mogao da bude Beograd, ali samo uz jaku i veliku nacionalnu aviokompaniju.

Upravo to je razlog zašto je Jatu neophodan strateški partner i to bi trebalo da bude neka velika kompanija, kaže on. Povodom navoda o interesovanju „Turkiš erlajnsa“, direktor Jata kaže da se vode pregovori, ali dodaje da ne može da govori o detaljima.

Radovanović navodi i da najavljena prodaja Jata nije u koliziji sa borbom za putnike, ali dodaje da ni besplatne taksi usluge ni besplatno osiguranje za putovanje u Evropsku uniju ne mogu same da reše probleme Jata iako mogu da privuku veći broj putnika.

Govoreći o dugovanjima kompanije, on kaže da bi oni u toku ove godine trebalo da dostignu oko 40 miliona evra. Radovanović objašnjava da će se dugovi servisirati iz redovnih prihoda kompanije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

8 h

Svet

Odluka na stolu: Nemačka udara na Kinu?

Vodeći nemački političari, uključujući kancelara Olafa Šolca, razmatraće uskoro mogućnost donošenja odluke o primoravanju telekomunikacijskih operatera da obuzdaju upotrebu opreme koju proizvode kineski Huavej i ZTE.

9:46

18.5.2024.

1 d

Podeli: