Srbija

Sreda, 29.10.2014.

11:12

Komunalci traže izuzeće od štednje

Smanjenje zarada u javnom sektoru značajno će ugroziti materijalni i socijalni položaj zaposlenih u komunalno-stambenoj delatnosti Srbije.

Izvor: Beta

Default images

Na ovo su upozorili Samostalni sindikat zaposlenih u komunalno-stambenoj delatnosti i Granski sindikat javnih saobraćajnih i komunalnih delatnosti "Nezavisnost".

Kako se navodi u zajedničkom saopštenju ta dva sindikata, u komunalno stambenoj delatnosti Srbije zaposleno je 70.000 ljudi koji rade u izuzetno teškim uslovima.

"Javno-komunalna preduzeća (JKP) nisu korisnici budžetskih sredstava i u najvećem delu (95 odsto) ne predstavljaju finansijsko opterećenje budžeta lokalnih samouprava. Zarade se ostvaruju i isplaćuju iz ostvarenog prihoda vršenjem komunalnih usluga i proizvodnjom i prodajom proizvoda", naglašava se u saopštenju.

Dodaje se da je prosečna zarada zaposlenih u javno-komunalnom sektoru niža za 17 odsto od proseka privrede Srbije, a od korisnika budžeta je manja 37 odsto, dok čak više od 20 odsto zaposlenih u komunalnom sektoru Srbije prima minimalnu zaradu.

"Zbog svega toga, sindikati od Vlade Srbije zahtevaju da se zaposleni u komunalnom sektoru izuzmu iz ove odluke (o smanjenju plata) i da hitno počnu pregovori i usaglašavanje stavova za potpisivanje Posebnog kolektivnog ugovora za komunalnu delatnost Srbije", piše u saopštenju.

Sindikati su najavili i da će u ponedeljak, 3. novembra, organizovati zajedničku javnu sednicu ispred Vlade Srbije na kojoj će se usaglasiti dalje protestne aktivnosti i podneti inicijativa za ocenu ustavnosti Zakona kojim se umanjuju zarade u javnim komunalnim preduzećima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Evropa gubi bitku"

Prošle nedelje čuli smo velike vesti iz Evropske centralne banke (ECB) koja je odlučila da smanji kamatne stope iako inflacija nije pala na dva posto.

8:26

17.6.2024.

1 d

Podeli: