Svet 9

18.06.2024.

9:01

Stiže moćno oružje: Odluka će imati dugoročne posledice

Dvojica ključnih demokrata u američkom Kongresu, Gregori Miks i Ben Kardin, složili su se da podrže veliku prodaju oružja Izraelu koja uključuje 50 borbenih aviona F-15 vrednu više od 18 milijardi dolara, objavio je Vašington post u ponedeljak.

Izvor: Klix.ba

Stiže moćno oružje: Odluka će imati dugoročne posledice
Profimedia

Podeli:

Odluka je doneta pod velikim pritiskom Bajdenove administracije, nakon što su poslanici mesecima blokirali prodaju, piše Vašington post.

Erik Haris, direktor komunikacija Senatskog komiteta za spoljne poslove, rekao je da su sva pitanja i nedoumice koje je predsedavajući Kardin rešio kroz stalne konsultacije sa administracijom, što je dovelo do odobrenja prodaje.

Miks je za Vašington post rekao da je bio u bliskom kontaktu sa Belom kućom i pozvao na pritisak na Izrael zbog humanitarnih napora i civilnih žrtava.

Takođe je napomenuo da F-15 neće biti isporučeni godinama. Kancelarija nijednog poslanika nije odmah odgovorila na zahteve za komentar.

Bajden se suočava sa sve većim pritiskom članova njegove sopstvene Demokratske partije zbog njegove kontinuirane podrške Izraelu usred osmomesečnog sukoba u Gazi.

Ovaj sukob je rezultirao smrću preko 37.000 Palestinaca i raseljavanjem skoro celokupne populacije od 2,3 miliona ljudi.

Bajden je vršio pritisak na obe strane u sukobu da postignu primirje, ali podrška Izraelu ostaje kontroverzna među demokratama.

Mnogi članovi Demokratske stranke zahtevaju veću pažnju na humanitarne aspekte sukoba i kritikuju Bajdenovu administraciju što nije izvršila dovoljan pritisak na Izrael.

Miks i Kardin su se suočili sa ovim pritiscima, ali su na kraju odlučili da podrže prodaju oružja nakon što je Bela kuća odgovorila na njihove zahteve i brige.

Ova odluka će svakako imati dugoročne posledice na politiku SAD prema Bliskom istoku, ali i na unutrašnju politiku Demokratske stranke, gde se sve više članova protivi nekritičkoj podršci Izraelu.

U narednim mesecima se očekuje dalja debata o ovoj kontroverznoj prodaji oružja i njenim posledicama.
 

Podeli:

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Putin dao odobrenje: Počinje

Ruski predsednik Vladimir Putin danas je, uoči Dana metalurga, putem video veze dao odobrenje za početak puštanja u rad niza metalurških objekata u raznim regionima te zemlje.

19:38

15.7.2024.

1 d

Podeli: