Srbija

Četvrtak, 26.09.2013.

09:53

Sprečena prodaja piva bez papira

I ove godine sa srpskog tržišta povučene su tone neispravne hrane i pića i pri tom se uglavnom nisu dovodili u pitanje kvalitet već nepropisne deklaracije.

Izvor: Dnevnik

Default images

Falična dokumentacija najviše je mogla nauditi pivopijama jer je privremeno zabranjen promet čak 1,1 milion litra piva, a s rafova su zbog "papiroloških“ problema povučeni i rakija, vino, voće, povrće...

U Mnistarstvu poljoprivrede kažu da je privremeno zabranjen promet 1.113.375 litara piva jer uvoznik nije posedovao dokaz o bezbednosti proizvoda. Poljoprivredna inspekcija je iz prometa povukla i 113 litara osvežavajućih bezalkoholnih pića, kojima je istekao rok, 2.889 litara vina i 1.515 litara rakije jer nisu imala propisnu deklaraciju u odnosu na geografsko poreklo.

Zbog neodgovarajućeg kvaliteta, to jest promenjene organoleptike, povučeno je 183 kilograma svežeg voća i povrća, a u 6.126 litara nektara sastav nije odgovarao tehničkom propisu za kvalitet, odnosno bilo je manje voćnog udela.

Poljoprivredna inspekcija je u ovoj godini obavila 4.015 kontrola prehrambenih proizvoda biljnog porekla, uključujući i alkoholna i bezalkoholna pića u prometu, i u 746 slučaja konstatovane su nepravilnosti. Najčešći razlozi povlačenja proizvoda iz prometa su na prvom mestu neposedovanje dokaza o bezbednosti i nepropisna deklaracija, dok se najmanji deo nepravilnosti odnosio na kvalitet, naglašavaju u Ministarstvu, i dodaju da je podneto 307 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka i 69 prijava za privredni prestup i 687 zabrna prometa.

Poljoprivredna inspekcija je iz prometa povukla i manje količine kafe, pekarskih proizvoda, začina i bombonskih proizvoda. Kada je reč o hrani animalnog porekla, u prvih šest meseci 2013. godine, sprovedeno je 8.729 službenih kontrola objekata u prometu. Tokom tih kontrola veterinarski inspektori su naložili povlačenje iz prometa i neškodljivo uništavanje 7.796 kilograma mesa, 6.292 kilograma proizvoda od mesa, 50.758 litara mleka, 4.500 kilograma proizvoda od mleka, 543 kilograma ribe i 85 kilograma proizvoda od riba, 4.599 komada jaja i 470 kilograma ostale hrane životinjskog porekla zbog nebezbednosti za potrošače.

U Ministarstvu napominju da se sve firme, odnosno svi kod kojih su nađene nepravilnosti, procesuiraju u skladu s kaznenim odredbama zakona.

Bez obzira na kaznene mere i 611 prijava koje je sudu podnela Veterinarska inspekcija zbog nepoštovanja zakona, u Ministarstvu naglašavaju da je odgovornost prvenstveno na subjektima u poslovanju hranom. Napominju da su, kada je reč o hrani životinjskog porekla, najčešća odstupanja zbog kojih se ona povlači iz prometa i neškodljivo uništava – nedostatak dokumentacije, nepostojanje deklaracije ili je deklaracija nepotpuna, istekli rok trajanja, promenjene organoleptičke osobine i neuslovno čuvanje i skladištenje.

Inače, ne bi se moglo reći da je ove godine s rafova povučeno više hrane i pića nego lane. Ako se izuzmu privremene zabrane prometa zbog neposedovanja dokaza o bezbednosti proizvoda u trenutku kontrole, a ti proizvodi su nakon obezbeđenja dokaza vraćeni u promet, može se zaključiti da su utvrđene nepravilnosti na nivou godišnjeg proseka, da su gotovo svi proizvodi stavljeni van prometa bezbedni, to jest zdravstveno ispravni, kažu u Ministarstvu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nećemo da napustimo Rusiju"

Kineska kompanija "Hikvižn" ("Hikvision"), koja je jedan od glavnih dobavljača opreme za video nadzor, nije napustila rusko tržište, rekao je danas izvor blizak kompaniji.

16:12

28.5.2024.

15 h

Podeli: