Srbija

Ponedeljak, 19.03.2007.

13:59

Novčane kazne za nesavesne banke

Guverner NBS Radovan Jelašić najavio da će neke poslovne banke dobiti višemilionske novčane kazne zbog nesavesnog poslovanja.

Izvor: Tanjug

Default images

"Da sam ja bankar, obratio bih se klijentima i objasnio im da sam pogrešio prilikom obračunavanja efektivne kamatne stope i ako je propust zaista bio tehničke prirode ispravio bih ga", rekao je Jelašić u intervjuu "Večernjim novostima".

Guverner nije naveo o kojim poslovnim bankama je reč, ali je NBS krajem februara objavila da je u kontroli obračuna i objavljivanja efektivne kamatne stope kod pet banaka uočila nepravilnosti kod Erste i Agrobanke.

On je poručio da će NBS održati stabilnost cena, ali zbog nekih poteza, poput povećanja zarada u javnim preduzećima od 30 odsto, to će nas i koštati.

Centralna banka taj dodatni novac mora da povuče po nimalo niskoj ceni. "Sterilizacija" prema sadašnjoj stopi od 11,5 odsto znači da svakih deset milijardi dinara ubačenih u sistem NBS košta 1,15 milijardi dinara.

I dok se prethodnim periodima neodmereni rast plata u relativno kratkom roku "ispeglao" visokom inflacijom, danas, sa ovako niskom stopom inflacije, za to je potrebno nekoliko godina i zato je NBS prinuđena da interveniše i povlači višak novca, rekao je Jelašić.

On je naglasio da bi zarade u javnom sektoru trebalo da se vrate na raniji nivo, što se može učiniti ili njihovim naknadnim smanjivanjem ili smanjivanjem broja zaposlenih, ali je dodao da nije optimista da će se to i desiti. Isto kaže i za podizanje cene grejanja.

"Da su lokalne samouprave bile malo manje 'gladne', pa da su podigle cenovnike za 15, umesto za 25 odsto, prošlog meseca bi imali negativan rast cena. To bi stvorilo prostor NBS da još više smanji svoju referentnu kamatnu stopu, što bi automatski uticalo na smanjenje kamata na dinarske kredite i građanima i privredi", objasnio je Jelašić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"To više ni Amerika ne može da spreči"

Napuštanje američkog dolara kao jedine valute za trgovinu naftom nije iznenađujući potez Saudijske Arabije, jer Rijad odavno razmišlja o tome, praktično od 2018. godine kada su SAD uvele prve sankcije Kini.

21:46

15.6.2024.

12 h

Svet

Vraćaju se u Rusiju?

Američki proizvođač bezalkoholnih gaziranih pića Koka-kola, koji je 2022. napustio rusko tržište, podneo je u aprilu ove godine tri zahteva za registraciju svojih najpoznatijih brendova "Koka-kola", "Fanta" i "Sprajt" u Rusiji.

7:54

15.6.2024.

1 d

Podeli: