Srbija

Utorak, 13.09.2011.

00:02

Vranje: Iz Kine za Sunce 300 mil. €

Ugovor kojim će, samo u prvoj fazi, u solarne izvore energije, biti investirano 300 miliona evra, potpisan je u Vranju posle petočasovnih pregovora.

Izvor: Tanjug

Default images

Potpise na ugovor stavili su gradonačelnik Vranja Miroljub Stojčić, predsednik i glavni izvršni direktor velike privatne kompanije iz Kine, čije ime nije saopšteno, Stiven Hou i direktor Euro Solar Parka Srbija Gvapo Tripović.

Kako je ranije saopšteno Kinezi će početi sa izgradnjom fotonaponskog parka za solarnu energiju na površini od 500 hektara kapaciteta 150 megavata.

U drugoj fazi, najavljeno je, kineski partner će u Vranju podići fabriku solarnih panela iz koje će se snabdevati kupci ovih sve traženijih proizvoda u Evropi.

Gradonačelnik Stojčić je istakao da će "ovo biti najveća investicija u regionu južne Srbije, a projekat će omogućiti da Vranje postane jedan od lidera u proizvodnji zelene enegrije u Evropi“. On je pozvao i druge velike investitore da pođu putem kompanije iz Kine.

Stiven Hou, predsednik kineske kompanije, saopštio je da je potpisan ugovor o obostrano važnom poslu i da je sledeća faza izgradnja pilot projekta.

"Narednih meseci računamo na pozitivan odgovor Ministarstva za infrastrukturu i energetiku po pitanju dobijanja energetske dozvole, kao i na podršku Grada Vranja i Republike Srbije da počne realizacija investicije”, kazao je on.

Treći partner u ovom poslu, Gvapo Tripović, direktor Euro Solar Parka Srbija, rekao je da će ovaj projekat, pored širenja njegove kompanije, pomoći Srbiji da razvije svoje kapacitete u proizvodnji obnovljive energije i da promoviše sebe kao energetskog lidera u ovom delu Evrope.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Evropa gubi bitku"

Prošle nedelje čuli smo velike vesti iz Evropske centralne banke (ECB) koja je odlučila da smanji kamatne stope iako inflacija nije pala na dva posto.

8:26

17.6.2024.

1 d

Svet

Rusija pretekla Ameriku

Rusija je u maju pretekla Ameriku po količini izvezenog gasa u Evropu, prvi put nakon skoro dve godine, uprkos naporima regiona da se oslobodi zavisnosti od fosilnih goriva, piše “Fajnenšel tajms”.

14:27

16.6.2024.

1 d

Podeli: