Region 5

18.06.2024.

10:38

Inflacija pogodila i crkvu: Porasle cene misa, poznati novi iznosi

Biskupi nisu hteli da misa poskupi kada se uvede evro, pa su na jesenjem zasedanju 2022. godine odlučili da kune samo pretvore u evre, a cena mise je bila sedam evra.

Izvor: Večernji list

Inflacija pogodila i crkvu: Porasle cene misa, poznati novi iznosi
EPA-EFE/MOHAMED HAJJAR

Podeli:

Hrvatski biskupi su na nedavnom vanrednom zasedanju Hrvatske katoličke crkve u Zagrebu odlučili da povećaju nadoknade za mise, pa će od 1. jula "misovni honorar" umesto dosadašnjih sedam evra koštati deset evra.

Drugim rečima, narodski rečeno – mise su postale skuplje.

Nakon odluke Hrvatske biskupske konferencije od 6. juna, sve biskupije i nadbiskupije su ovih dana obavestile svoje parohijske kancelarije o pomenutom povećanju misne stipendije, kao i o odluci da je iznos za "gregorijanske" svete mise od 1. jula 400 evra.

Takav potez je, iskreno, bio očekivan.

Naime, biskupi nisu hteli da misa poskupi kada se uvede evro, pa su na jesenjem zasedanju 2022. godine odlučili da samo pretvore kune u evre, a cena mise je bila sedam evra. Generalni sekretar HBK Rev. Krunoslav Novak je objasnio da su episkopi "vođeni idejom da ne žele da dodatno finansijski opterećuju vernike".

Tada su doneli i odluku o povećanju nagrada sveštenicima, koja je stupila na snagu zajedno sa uvođenjem evra, odnosno prvih dana 2023. Naravno, mora se uzeti u obzir i inflacija.

Zanimljivo je da su hrvatske biskupe pretekli biskupi u Bosni i Hercegovini koji su na prošlogodišnjem zasjedanju u julu u Banjoj Luci odlučili da povećaju doprinos za misno slavlje, koji je iznosio 20 konvertibilnih maraka ili otprilike 10 evra, na nova 30 KM ili 15 evra. Što je sa sadašnjim povećanjem veći iznos od ovog u Hrvatskoj.

"Podsećanja radi, vernici svojim doprinosom na misi doprinose crkvi i učestvuju u njenoj brizi za podršku sveštenicima, a sveštenici su dužni da se pridržavaju Zakonika kanonskog prava i kanona 945, koji propisuje da se i bez primanja priloga služi misa po nagovoru vernika, a posebno siromašnih", objasnili su biskupi u svom saopštenju za javnost, dok ova informacija nije zvanično objavljena, ali su to na svojim profilima na društvenim mrežama objavili pojedini sveštenici.
 

Podeli:

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Razdor u EU: Brisel i Pariz na ivici sukoba

Pariz i Brisel će se verovatno sukobiti oko napora da se francuski troškovi dovedu u sklad sa pravilima EU, jer politička previranja u drugoj po veličini ekonomiji Evropske unije prete da odlože napredak u smanjenju "prekomernih" budžetskih deficita.

14:32

17.7.2024.

1 d

Podeli: