Svet 8

18.06.2024.

12:34

Rusi priznali: Srušen A-50 VIDEO

Rusija je izdala poternicu za pukovnikom ukrajinskih oružanih snaga Nikolajem Džjamanom zbog uništavanja ruskog aviona u ruskom vazdušnom prostoru.

Izvor: Index.hr

Rusi priznali: Srušen A-50 VIDEO
EPA/SERGEI CHIRIKOV

Podeli:

To je potvrdila ruska državna novinska agencija TASS pres-služba Istražnog komiteta.

"Okružni sud u Moskvi odobrio je zahtev istražitelja Istražnog komiteta Ruske Federacije za izdavanje poternice za komandantom 138. raketne protivvazdušne brigade Oružanih snaga Ukrajine, pukovnikom Nikolajem Džjamanom", navodi se u saopštenju.

Džjaman je u odsustvu optužen da je počinio teroristički napad koji je rezultirao smrću. Istražni komitet je naglasio da je reč o obaranju ruskog aviona koji je patrolirao ruskim vazdušnim prostorom 23. februara ove godine.

Dodaju da avion nije imao naoružanje i da nije bio predviđen za direktna borbena dejstva. "Ipak, pukovnik Džjaman je izdao nezakonito naređenje svom podređenom vojnom osoblju da unište ovaj avion. To je dovelo do pogibije 10 članova posade i uništenja letelice", istakli su.

Na mestu nesreće izbio je veliki požar

23. februara je oboren A-50, ruski avion za rano upozorenje i kontrolu. Avion se srušio u Krasnodarskom kraju, a lokalni stanovnici javili su da je na mestu pada izbio veliki požar. Komandant ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva Nikola Olekščuk saopštio je tada da su ukrajinske snage odgovorne za obaranje aviona.

Ruski Telegram kanali, uključujući Fighter Bomber, koji je povezan sa ruskim vazduhoplovstvom, spekulisali su da je avion oboren "prijateljskom vatrom".

A-50 spada u leteće radare namenjene za osmatranje vazdušnog prostora, kopnene i morske površine. Razvijen je krajem 70-ih godina prošlog veka. Belorus Hajun je ranije javio da Rusi imaju devet takvih letelica. Svaki avion košta 330 miliona dolara.

Podeli:

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: