Region

Subota, 20.05.2017.

14:20

Izgubili posle pet decenija - preuzeli Hrvati

Putnički brod hrvatske Jadrolinije “Dubrovnik” u petak ujutro je uplovio u Luku Bar, a u 22 isplovio za italijansku luku Bari.

Izvor: Večernje novosti

Izgubili posle pet decenija - preuzeli Hrvati
Foto: Thinkstock

Hrvatski feribot za sada jednom nedeljno ploviće iz Bara za Bari. Karta u jednom pravcu košta 55 evra.

Ugovor o poslovnoj saradnji čelnici Barske plovidbe su potpisali u drugoj polovini aprila tada sa zadovoljstvom informisali da je ostvarena saradnja najstarijih brodara na Jadranu, Barske plovidbe i Jadrolinije, pišu Večernje novosti.

Ugovorom o saradnji, koji je zaključen do kraja 2017 godine, definisan je zajednički projekat ponovnog uspostavljanja linije Bar-Bari. Liniju će održavati Jadrolinijin brod "Dubrovnik“ od sredine maja do decembra 2017. godine s mogućnošću produženja, a zavisno od potražnje na tržištu.

Tokom sezone brod "Dubrovnik“ uplovljavat će u luku Bar dva puta nedeljno, a u vansezonskom periodu jedanput nedeljno. Crna Gora praktično je izgubila belu flotu, nakon što je brod Sveti Stefan 2 isplovio u rezanje pre nekoliko dana

Država je većinski vlasnik Barske plovidbe 51 odsto kapitala. Svetac je decenijama bio jedini izlaz ka Evropi, a prošle godine obeleženo je pet decenija kako plovi od Bara do Barija.

Redovna i jedina pomorska linija Bar -Bari -Bar, između Crne Gore i Italije, prekinuta je. Za putnički brod “Sveti Stefan 2”, star 43 godine, koji saobraća na ovoj liniji, otkazana je klasa od strane klasifikacionog društva Biro veritas.

Zvanično klasa je važila do 3. decembra 2018, godine, ali zbog neadekvatnih remonta brod više nije zadovoljavao tehničke uslove za plovidbu. Oko 80 crnogorskih pomoraca ostalo je bez posla.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rekli "zbogom" ruskim tenkovima

Češka vlada odobrila je plan pridruživanja Nemačkoj u zajedničkoj kupovini do 77 tenkova Leopard 2A8 kako bi zamenila češko naoružanje iz sovjetskog doba, objavio je premijer Petr Fijala.

9:52

13.6.2024.

1 d

Podeli: