Sreda, 25.01.2012.

13:16

Gas pojeftinio, nema poskupljenja

Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović izjavio je da gas za potrošače u Srbiji neće poskupeti, uprkos pojeftinjenju tog energenta u svetu.

Izvor: Beta, Tanjug

Default images

To je, kako tvrdi, pre svega zahvaljujući sporazumu sa ruskim partnerom.

Gas neće poskupeti jer je u poslednjem ugovoru, zaključenom pre očekivanog dugoročnog sporazuma sa Rusima, Srbijagas dobio popust od 12 odsto, što je praktično omogućilo da se rast svetske cene gasa uopšte ne oseti u Srbiji, rekao je Bajatović. Bajatović je napomenuo da je gas za naše tržište čak i nešto pojeftnio, ali kako je objasnio nema uslova da se potrošačima snizi cena, jer je ona već dugo nerealno niska.

Bajatović je rekao da neće biti novog poskupljenja gasa u toku ove grejne sezone i ocenio da je poslednje poskupljenje tog energenta od 15 odsto, bez obzira na pojefitinjenje gasa na svetskom tržištu, dovelo do njegove realne cene u Srbiji.

Govoreći o budućoj saradnji sa Rusijom u snabdevanju gasom on je istakao da se nada novim popustima, ali i nekim novim načinima ugovaranja.

Najavljujući da će u drugoj polovini februara biti nastavljeni razgovori sa ruskim partnerom, Bajatović je rekao da bi mogao da se očekuje i dodatni popust na cenu gasa za našu zemlju.

On je istakao da se do kraja marta može očekivati prvi nacrt ugovora sa Rusima o dugoročnom odnosno 10 godišnjem snabdevanju Srbije gasom, koje bi najpre trebalo da razmotri Vlada Srbije kako bi se stekli uslovi za potpisivanje tog sporazuma.

U Srbijagasu očekuju verifikaciju međudržavnog sporazuma sa Rusijom za novi 10-ogodišnji period u snabdevanju gasom i kada to verifikuju odgovarajući državni organi dveju zemalja, biće stvoreni uslovi za potpisivanje tog ugovora.

Povećani uvoz gasa u Srbiju, kako je objasnio, posledica je pokretanja proizvodnje u nekim firmama i veće popunjenosti skladišta gasa u Banatskom Dvoru.

Bitno je da ima gasa, ko još pita za cenu

Povodom protesta potrošača zbog poskupljenje gasa u Srbiji Bajatović je rekao da je bitno da ima gasa, jer je njegova cena takva da Srbijgas mora da subvenicioniše potrošače.

Srbijagas je, kako je dodao Bajatović, povećao cenu gasa 15 odsto, koliko je i odobreno, ali je poskupljenje kod nekih distributera bilo i više "jer im zakon to dozvoljava".

Domaćinstva u Srbiji su u 2011. godini za pet odsto povećali potrošnju gasa u odnosu na 2010. godinu, što prema oceni Bajatovića, najbolje govori o ceni tog energenta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

23 h

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: