Ko pravi štetu, ide na crnu listu

Premijer Srbije Mirko Cvetković poručio je nedavno da pod hitno treba sačiniti takozvanu crnu listu, na kojoj će se naći poslodavci koji su kršili zakon.

Izvor: Dnevnik

Petak, 06.05.2011.

10:25

Default images

"Crna lista” bi bila na jednom mestu i jednostavnim klikom u Agenciji za privredne registre svako bi mogao proveriti bonitet preduzeća.

Podelom "crvenih kartona" one koji su firme namerno gurnuli u stečaj i ostali dužni i društvu i narodu treba sprečiti da ponovo osnuju preduzeće ili im to ograničiti tako da više ne budu u prilici da bilo koga ojade.

Osnivanje registra diskvalifikovanih prirednika koji su odveli firme u stečaj, i uz to izdavali menice bez pokrića, predlog je privrednika, odnosno savetnika potpredsednice Vlade Verice Kalanović, koji tvrde da to jeste način da se uvede red među gazdama. Mišljenja o opravdanosti osnivanja „crne liste” nesavesnih privrednika su različita jer neki smatraju da to jeste rešenje za nagomilane probleme s onima koji namerno upropašćavaju firme i osnivaju nove da bi činili isto, dok drugi ističu da je država ta koja treba da „oslobodi” tržište, koje će samo po sebi sve to regulisati i eliminisati takvu pojavu.

Predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin ocenio je da ovakvu priču ne treba odmah obojiti u crno i predstavljati je tako da naiđe na odbijanje. "Razumem sindikalne lidere i njihovo protivljenje, ali se ne može osporiti da je ideja dobra", rekao je Bugarin.

On smatra "da je dobro da se konačno uredi stanje među poslodavcima. Bolje je to učiniti ikad nego nikad. Mislim da će objava takvog registra biti od koristi svima: i državi, i preduzećima, ali i radnicima. Jer, postoje preduzetnici koji izbegavaju izmirenje obaveza tako što nebrojeno puta osnivaju preduzeća. Narodski rečeno, ne plaćaju ni popu opelo".

Lider UGS Nezavisnost Branislav Čanak je protiv "crnih lista" i tvrdi da postoji bolja rešenja. On kaže da treba prestati s političkim intervencijama na tržištu jer da postoji slobodno tržište, mnogi privrednici ne bi mogli poslovati.

Čanak dodaje da bi "to bi bilo mnogo efikasnije od bilo koje crne liste jer ti ljudi ne znaju da funkcionišu u ekonomiji koju je uredilo tržište i niko drugi".

Za razliku od njega, lider Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović podržava osnivanje "crne liste" i predlaže da se njoj dodaju i ona lica koja su omogućila da neko kupi i uništi preduzeće. On je čak ponudio pomoć sindikata u sastavljanju lista jer oni, kako ističe, najbolje znaju ko su najgori preduzetnici u Srbiji. "To su oni koji su kupili po nekoliko desetina firmi i sve ih upropastili", rekao je Orbović, ali i dodao da je tome kumovala država.
On smatra da se država "ne može amnestirati od odgovornosti time što će priznati da taj problem postoji. Ona je u mnogim takvim poslovima bila saučesnik. Onim radnicima koji su zbog toga izgubili posao objava takve liste ništa neće značiti. Pravi i savesni poslodavci nemaju čega da se plaše".

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković nije izričito protiv lista nesavesnih gazda, ali skreće pažnju na to da se mora voditi računa – izražavajući pri tom sumnju da to može bez posebnog kontrolnog tela – o tme da se na njoj nepravedno ne nađu i privrednici koji ne ispunjavaju obaveze zbog toga što imaju velika potraživanja od države ili drugih privrednika, odnosno koji nisu krivi što ne mogu da ispune svoje obaveze jer ni drugi ne ispunjavaju svoju prema njima.

"To što neko ne uplaćuje zarade redovno ne znači da je to uradio namerno i da je nesavestan poslodavac jer ni on ne može da naplati potraživanje u sudskom sistemu kakav postoji u Srbiji", rekao je Atanacković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: