Automobili

Nedelja, 27.06.2010.

19:02

FIAT Punto Classic 1,2 LPG

FIAT je u popularni Punto Classic počeo da fabrički ugrađuje sekvencijalni LPG sistem. Na našem testu smo se uverili da je vožnja ovog modela 30 odsto jeftinija od vožnje dizel verzije i duplo jeftinija od vožnje benzinca.

Izvor: B92

Default images

Piše: Ivan Katunac, Izvor: Auto magazin

FIAT Automobili Srbija je nekoliko meseci nakon početka proizvodnje Punta Classic u Kragujevcu predstavio verziju koju pokreće tečni naftni gas (LPG). Sada naši kupci mogu da biraju između benzinske, dizel i gasne verzije popularnog modela.

FIAT je odlučio da u Punto Classic, na liniji proizvodnje ugrađuje gasne uređaje marke Landi Ranco, tipa "omegas plus".

U pitanju je sekvencijalni sistem sa četiri odvojene gasne brizgaljke, za svaki cilindar po jedna. Kompjuter gasnog uređaja dobija podatke o radu motora, opterećenosti i ostalim parametrima i na osnovu njih izračunava trenutak i količinu gasa koju ubrizgava u cilindre.
Ovakav sistem je relativno složen, ali ono što je vama, kupcima, najbitnije je to da je vrlo jednostavan za upotrebu.

Sve se odvija automatski, tako da ne morate da vodite računa o tome da li motor palite na benzin ili gas.

Na vama je da se starate da uvek imate dovoljno gasa i benzina, a sve ostalo radi računar gasnog uređaja.
Ubrzanje: 0-100 km/h 14,3 s
Sistem uvek startuje motor na benzin, čak i ako je potpuno zagrejan i prebaci ga na gas za nekoliko sekundi. Čak i na spoljnoj temperaturi od oko nula Celzijusa, nakon cele noći stajanja, auto se prebacivao na gas čim smo se izvezli sa parkinga na ulicu, nakon nekoliko stotina metara vožnje.

Potrošnja benzina je takoreći zanemarljiva i, naravno, ne zavisi od pređenog puta, već od broja startova.

Ipak, računajte na to da ćete povremeno morati da dospete i benzin.

Komanda gasnog uređaja je smeštena na komandnu tablu sa leve strane instrumenata i vrlo je jednostavna. Na plasitčnoj kockici nalazi se jedan taster kojim možete manuelno da menjate gorivo koje trošite, niz od pet dioda pokazuju nivo gasa u rezervoaru, a dve diode vam pokazuju koje gorivo koristite.
Uređaj je pedantno spakovan ispod poklopca motora, što se uostalom i očekuje od fabrički ugrađenog sistema.

Raspršivač se nalazi visoko na desnom košu. Utakač gasa je sakriven iza poklopca, pored grla za točenje goriva.

Da biste sipali gas, morate da navrnete adapter koji ima svoju torbicu.

Da bi sačuvala relativno skroman prtljažnik, fabrika je na mesto rezervnog točka, ispod poda gepeka, ugradila toroidnu bocu. Ona ima zapreminu od 39 litara, s tim što se efektivno koristi 31 litar. Iako zvuči malo, autonomija po gradu je dobrih 400 kilometara.
Provereni FIAT-ov motor od 1,2 litra sa osam ventila razvija 60 konjskih snaga i odlično je prihvatio konverziju na gas. Radi vrlo mirno i uglađeno, a kada koristite gas, ispod poklopca motora se čuje caktanje brizgaljki, slično kao klackalice ventila kod Yuga 45.

Na svu sreću, motor je odlično zvučno izolovan, tako da u kabinu dopire vrlo malo mehaničkih zvukova, čak i prilikom brze vožnje autoputem.

Razlika u snazi između benzina i gasa se ne primećuje, a jedino što iskusan vozač može da primeti je da je motor nešto mirniji i tiši na gasu.

Sa 60 konjskih snaga, ovaj Punto Classic nije zamišljen da bude trkač, ali se vozi vrlo lako i glatko.
Maksimalna brzina: 155 km/h
Bez problema i natovaren postiže 120 km/h na autoputu, dok je po gradu dovoljno elastičan i ne zahteva previše čestu promenu stepena prenosa.

Maksimalna brzina iznosi 155 km/h, a za ubrzanje iz mirovanja do 100 km/h, potrebne su mu 14,3 sekunde.

Na našem testu, Punto LPG je trošio u proseku 8,5 litara tečnog naftnog gasa na 100 km puta. Na otvorenom potrošnja varira između šest i osam, a u gradu od devet do deset litara gasa.
Zapremina prtljažnika: 297/1080 l
Automobil koji smo testirali ima "dinamik" opremu sa manuelnim klima uređajem i košta 8,799 evra uz popust, odnosno 7.799 evra uz akciju "Staro za novo", što je 1.100 evra više od slične benzinske verzije, a 800 evra jeftinije od dizelaša.

Naravno, cena gasa opravdava ovu kupovinu i smatramo da je Punto Classic na gas najracionalnija kupovina od tri ponuđene verzije.

Za dizel varijantu bi trebalo da se odlučite samo ako su vam bolje performanse presudne, a za benzinac ako vrlo malo vozite.

Više o opremi i cenama saznajte ovde
Kada se iskoriste sve subvencije koje nudi država i program "staro za novo" i Punto Classic uzme na lizing na sedam godina, mesečna rata za benzinsku varijantu iznosi oko 105 evra, za verziju na gas 120, a dizel 132 evra.

Tih petnaest evra mesečno razlike za "LPG" verziju se zbog cene goriva otplate nakon samo 392 pređena kilometra, a svaki dalji pređeni kilometar za vas predstavlja veliku uštedu.

Ako auto kupite za gotovinu, računajte da će se gasni uređaj otplatiti već nakon 29 hiljada kilometara. Cena pređenog kilometra sa benzinskom verzijom iznosi 8,33 dinara, sa dizelašem 6,67 dinara, a sa gasom 4,5 dinara, što znači da je vožnja Punta Classic na gas skoro duplo jeftinija od vožnje na benzin i tridesetak posto jeftinija od vožnje dizel verzije.
Nešto skuplji

I moderni gasni sistemi zahtevaju periodično održavanje. Neophodna je redovna zamena filtera i kompjuterska provera sistema, tako da je redovni mali servis nešto skuplji kod gasne, u odnosu na benzinsku varijantu. Recimo, servis u Delta Automoto Centru košta 7.467 dinara za "LPG" verziju, naspram 5.479 dinara koliko košta za benzinsku varijantu. Najskuplji je servis za dizel Punta, on iznosi 10.847 dinara.

Skoro kao hibrid

Ugradnjom gasnog uređaja, emisija ugljen dioksida kod Punta Classic pada sa 133 na 116 grama po pređenom kilometru. Dakle, svakodnevni gasni uređaj je dovoljan da stari Punto gotovo dostigne jednu Toyotu Prius druge generacije, sa emisijom CO2 od 108 g/km.

Nije li to više nego dovoljno za naše zakonodavce, da kupce koji su uložili u gasnu opremu nagrade izvesnim beneficijama i olakšicama koje su standardne u većini evropskih država?
Naknadna ugradnja LPG-a

U slučaju da ste kupili benzinski Punto Classic i u međuvremenu odlučili da uštedite koristeći tečni naftni gas, trenutno u Delta Automoto Centru možete ugraditi BRC-ov sekvencijalni uređaj za 1003 evra, pri čemu ćete zadržati fabričku garanciju.

Ako imate stariji Punto, na tržištu imate ponudu gasnih uređaja koji koštaju od 580, pa sve do 1300 evra.
Dimenzije: 3865 (dužina) /1660 (širina) /1480 (visina) mm
Fiat Punto Classic 1,2 LPG
zapremina 1242 ccm
snaga 40 kW/60KS pri 5000 o/min
obrtni moment 102 Nm pri 2500 o/min
dimenzije 3865 (dužina) /1660 (širina) /1480 (visina) mm
zapremina prtljažnika 297/1080 l
zapremina rezervoara 47/31 l
masa 875 kg
maksimalna brzina 155 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 14,3 s
potrošnja LPG 6,0 (van grada) /7,2 (kombinovano) /9,2 (grad) l/100 km


Pogledajte više fotografija u našoj Galeriji

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

15 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

20 h

Podeli: