Automobili

Utorak, 10.07.2012.

14:51

Volvo - 3 nova sigurnosna sistema

Volvo je objavio nove detalje o tri sigurnosna sistema na čijem razvoju ova kompanija trenutno radi.

Izvor: B92

Default images

Jedan od sistema koje švedski proizvođač priprema koristiće se na budućim autonomnim vozilima.

Sistem će pomoću kamera i radara kontrolisati rastojanje od vozila ispred, kao i njegovu brzinu, i na taj način prilagođavće se njegovom kretanju, odnosno automatski ubrzavati, kočiti i upravljati automobilom.

Volvo planira da tehnologiju samoupravljajućih vozila primeni na serijskim modelima u sledećih nekoliko godina.



Druga tehnologija koju Volvo razvija odnosi se na izbegavanje mogućeg sudara na raskrsnici, gde se prema statistici dešava 20 procenata svih saobraćajnih nesreća sa ljudskim žrtvama.

I ovaj sistem koristi kamere i radar koji služe za detekciju drugih učesnika u saobraćaju koji prilaze raskrsnici, bilo da su u pitanju vozila ili pešaci.

Kada sistem proceni da će se putanje kretanja dva automobila ukrstiti u raskrsnici ili prilikom skretanja sa jenog puta na drugi, kočnice će automatski zaustaviti vozilo.

U Volovou smatraju da će sistem izbegavanja sudara u raskrsnici značajno doprineti smanjenju broja saobraćajnih nesreća koje su izazvane nepažnjom vozača.



Inženjeri švedske kompanije rade i na razvoju tehnologje za prepoznavanje i lociranje životinja u blizini automobila.

Sistem pomoću senzora detektuje životinju kojoj se vozilo približava i šalje znak upozorenja vozaču. Ako vozač ne reaguje na upozorenje, sistem će automatski zaustaviti vozilo kako bi sprečio kontakt sa životinjom.

Iako na prvi pogled možda ne deluje da je ovaj sistem toliko značajan za sigurnost u vožnji, u Volvou kažu da se samo u Švedskoj godišnje dogodi 47.000 saobraćajnih nesreća u kojima učestvuju divlje životinje. Rezultat ovakvih sudara su često veoma ozbiljne povrede putnika.

Cilj nove tehnologije je da se smanjenjem brzine ili zaustavljanjem vozila smanji broj poginulih i povređenih u ovakvim nesrećama.



U kompaniji Volvo kažu da je njihov konačni cilj da, uz pomoć postojećih i sistema koji su u fazi razvoja, do 2020. godine postignu takav stepen sigurnosti svojih vozila da više niko u njima ne pogine ili bude povređen.

Pročitajte o prvom vazdušnom jastuku za pešake koji Volvo ugrađuje u model V40.

Pročitajte o sistemu autonomne vožnje više vozila koji Volvo razvija sa partnerskim kompanijama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

14 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

19 h

Podeli: