Automobili

Utorak, 13.12.2011.

12:51

FIAT “el zero” i dalje u tajnosti

Predsednik Srbije Boris Tadić, premijer Mirko Cvetković, predstavnici državnog vrha i čelnici fabrike FIAT Automobili Srbija (FAS) označili su u utorak 13. decembra u Kragujevcu zvaničan početak proizvodnje nulte serije modela FIAT„el zero".

Izvor: B92

Default images

Državni vrh Srbije i predstavnici FIAT-a razgledali su probni primerak novog modela, ali zahvaljujući "kamuflažnim" folijama kojima je oblepljen čitav automobil, nisu mogli da vide previše detalja.

Na fotografijama se može zapaziti da je i unutrašnost vozila zamaskirana, uključujući upravljač i komandnu tablu.

Ipak, na jednom od snimaka vidi se prednji kraj probnog primerka FIAT-a "el zero" na kome se jasno uočavaju farovi koji su okruglog oblika, dok se na drugoj fotografiji mogu videti visoko otvorena peta vrata prtljažnika.
FIAT L-zero: detalj prednjeg desnog krila sa farovima; fotografija: tanjug
Očigledno, detalji o novom automobilu i dalje se drže u tajnosti, ali poznato je da će biti predstavljen na sajmu u Ženevi u martu 2012. godine, a predviđeno je da se nađe u prodaji u drugoj polovini 2012. godine.

Prema nezvaničnim informacijama “el zero” će koštati oko 14.000 evra. Izgledom će, bar sa prednje strane, podsećati na FIAT 500, biće dugačak oko 4,5 metara i imaće pet sedišta.

U kragujevačkoj fabrici već je započela proizvodnja prve probne verzije novog modela, i to po pet primeraka dnevno.
Izvor Pressa kaže da automobil samo delimično podseća na skice koje su domaći i strani mediji plasirali u javnost.

"Izgled je najbliži dizajnu koji je napravio specijalizovani milanski automobilski časopis Četiri točka (Quattroruote) u aprilu 2010. godine. Naš novi model je u odnosu na tu skicu malo obliji. Prednji deo podseća na FIAT 500, a krov na MINI, koji je modelu dao atraktivniju crtu”, objašnjava Pressov sagovornik.

Probni automobili moraće u Italiji da prođu razne sigurnosne testove u veštački izazvanim sudarima.

Na montažnim trakama u Kragujevcu u pripremi je oko 100 vozila, koja će biti dovršena najdalje početkom 2012. godine. Posle toga bira se osam primeraka za sajmove, a tri automobila će u martu 2012. biti predstavljena na auto-salonu u Ženevi.

Za sada nije poznato koliko ovih automobila će FIAT godišnje proizvoditi, mada u Kragujevcu postoje kapaciteti za 250.000 primeraka.

Generalni direktor FAS-a Antonio Ćezare Ferara rekao je da predstoji dugačak proces do početka serijske proizvodnje.

Izvor: B92, Press ,Tanjug

Pogledajte više fotografija zamaskiranog FIAT-a "el zero" u našoj Galeriji

FIAT "el zero" na testu bezbednosti

Novi FIAT koštaće od 10.000 evra

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Podeli: