Automobili

Sreda, 19.09.2007.

10:46

Porsche protiv EU regulativa

Regulative u vezi sa ograničavanjem emisije CO2 koje E.U. zvaničnici planiraju da uvedu prilično su uzburkale strasti među pojedinim proizvođačima automobila.

Piše: Lidija Piroški

Izvor: B92

Default images

Šef Porschea, Wendelin Wiedeking je ocenio nerazumnim standarde koje Evropska komisija želi da propiše 2012. godine. Prosek od 120 g CO2 po pređenom kilometru je zaista teško ostvariv za nemačke premium proizvođače.

Wiedeking je povodom aktuelne problematike dao izjavu kako je plan Evropske komisije nerealan jer se kod sportskih automobila nivo emisije ne može spustiti ispod zacrtane granice, barem ne na bazi postojeće tehnologije.

Prvi čovek Porschea ocenjuje da su regulative potrebne kod malih automobila jer su u toj klasi lako ostvarive, dok bi se ostala pravila morala uslovljavati prema segmentima.

Wiedeking je rekao i da onaj ko želi da proturi nova pravila u stvari napada nemačku autoindustriju i radi u korist proizvođača nižih klasa.

Ono što je interesantno je da je Wiedeking izjavio kako Porsche nikada nije rekao kategoričko „ne“ dizel motorima, i da bi se takav agregat mogao naći u Cayenneu ali bi dodatna težina od 150 kg negativno uticala na performanse koje su glavno obeležje marke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: